Последни новини
Home / Гостува ни / Заведоха дело срещу Фон дер Лайен за финансови щети при договарянето на ковид ваксини с американската „Пфайзер“

Заведоха дело срещу Фон дер Лайен за финансови щети при договарянето на ковид ваксини с американската „Пфайзер“

Defakto.bg

Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди Фон дер Лайен, че е  причинила финансови щети на белгийската държава, когато е осигурила сделка на стойност 35 млрд. евро (38,4 млрд. долара) с фармацевтичната компания Пфайзер за закупуване на 1,8 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 за страните от ЕС, съобщават белгийският седмичник Le Vif и Еuractiv.

Балдан е завел делото на 5 април пред първоинстанционния съд в Лиеж. Сега съдията трябва да разследва и не може да обяви делото за недопустимо, казва  парижкият адвокат Даян Протат. Това би означавало, че съдията може да поиска снемане на имунитета на Фон дер Лайен, за да може да проведе разследването.

Закупеният брой ваксини се оказа много по-голям от необходимия на страните от ЕС и трябваше да бъде унищожен или дарен.  Според ищеца Фон дер Лайен е действала извън договорите на ЕС и извън неговия мандат от името на страните членки.

По въпросите на здравеопазването договорите на ЕС дават на ЕС само поддържаща роля – тоест това не е изключителна компетентност или споделена с националните държави.

Според Балдан държавите-членки са упълномощили Комисията да сключи рамково споразумение за закупуване на ваксини от тяхно име, но не и самата Фон дер Лайен.

Eврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес защити Фон дер Лайен като казва, че не е участвала в преговорите за сделките за ваксина срещу COVID.

Според разследването на американския всекидневник „Ню Йорк Таймс“ Фон дер Лайен е договорила мегасделката чрез текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла, но по-късно твърди, че е изтрила разговора.

Според иска на Балдан Фон дер Лайен е отговорна за „злоупотреба със служебно положение“, „унищожаване на публични документи“ и „незаконно използване на интереси и корупция“.

Европейският омбудсман и Европейската прокуратура също започнаха да разследват твърденията, а през февруари The New York Times заведе дело срещу Европейската комисия в Съда на ЕС.

Искът на Балдан е първият срещу нейния председател, който би могъл да е извършил престъпление съгласно белгийското наказателно право.

Свързани статии: „Ню Йорк таймс“ съди ЕС за текстовите съобщения на Урсула фон дер Лайен с шефа на “Пфайзер“

Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд. евро

„Сън“: Урсула фон дер Лайен е кандидат за шеф на НАТО

Източник:Гласовеaa.com.trwww.euractiv-de

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.