Последни новини
Home / Законът / Зарков: Не е трагедия гл. прокурор да бъде разследван от лица, които не са му подчинени, както е с всеки български гражданин

Зарков: Не е трагедия гл. прокурор да бъде разследван от лица, които не са му подчинени, както е с всеки български гражданин

Defakto.bg

„Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии, в който, съдебната система ще наказва, независимо от това кой е на власт и кой не. Този ден, струва ми се, наближава, но все още не е дошъл. Ключова стъпка в тази посока може да направи сегашното Народно събрание. Моментът е назрял”.

Така правосъдният министър Крум Зарков коментира в студиото на „Здравей, България” корупцията у нас.

Той направи коментар и за готвената промяна в закона за механизма на разследване на  главния прокурор у нас. По думите му позицията на Иван Гешев по законопроекта е била ясна и е станала причина той да не бъде приет в предишното Народно събрание. „Надявам се това да се случи този.  Ако вярваме на заявките на политическите сили, това ще се случи”, каза министрът.

Зарков отговори и на извода на  Иван Гешев, че законопоректа е  „пълна трагедия”. „За всеки един български гражданин, който не е главен прокурор, предполагам е напълно нормално, ако се наложи да бъде разследван, това да става от човек, който не му е пряко подчинен. Това искаме да стане и за главния прокурор. Защо той намира, че това е трагедия – не знам. Аз мисля, че ние, които живеем с този нормален режим, не го намираме за твърде трагично”.

По въпроса с Шенген Крум Зарков предупреди, че ако не вършим нищо, нищо добро не ни чака. Ако обаче си изпълним това, което сме си заложили като ангажимент, всичко ще е наред.

През юни трябва да имаме добър мониторингов доклад за правосъдието, за да може през октомври да говорим реално за Шенген, което президентът Румен Радев извоюва да може да се случи.

За да има добър мониторингов доклад, трябва да гласуваме няколко закона. Ако има дори един, който е над закона, няма правова държава – толкова е просто, каза Крум Зарков.

Премахването на фигурата главен прокурор сега не е реалистично, защото изисква свикване на Велико народно събрание, добави Зарков.  Той заяви, че очаква с нетърпение законодателната програма, около която ще се обединят основните политически сили в този парламент.

Министърът коментира и работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. „Аз наблюдавам работата на КПКОНПИ и не мисля, че е замръзнала.  Доколкото знам, проверките на КПКОНПИ се правят, каза обаче министърът.  Политическата криза и невъзможността да се сформира мнозинство направи невъзможно много реформи.

Но проблемът заради изтекли мандати на държавни органи, понеже не може да се задържи устойчив парламент и да се изберат нови членове, стои, заяви Зарков.

Той не пропусна и темата за домашното насилие. По думите му ресорното министерство подкрепя законопроекта, който бе отхвърлен от 48-ото НС.

С МВР беше подписан меморандум за оказване на помощ на хора, попаднали в подобна ситуация. Когато някоя жена се чувства застрашена и попадне в тази ситуация, когато се обади, ще се активизира Бюрото за правна помощ, ще се включи и адвокат, което може да е от помощ. За съжаление, живеем във време, когато насилието е повсеместно – вижда се. Проявлението му в домашна среда се вижда”, каза още той.

Крум Зарков беше категоричен, че ротационното председателство на парламента не е противоконституционно и го нарече „джентълменско споразумение“.

Бившият депутат от БСП коментира и проблемите в столетницата. По думите му лидерът Корнелия Нинова  се е заявила като опозиция на служебния кабинет, който обаче няма политически оттенък. „След всеки изборен антирекорд на БСП, причините бяха същите. Те бяха ясни още през април 2020 г. Те са персонални, организационни, политически. За съжаление, вместо да се гледат причините, за да се търси решението, се търсят винаги обяснения. Първо ИТН ни бяха откраднали изборите, после ПП ни бяха откраднали електорат, сега друга партия. Конкурентна среда е политиката и не търпи слабости”, заяви Зарков.

Докато политическите сили търсят компромис по въпроса кой да е председател на Народното събрание и кои да са  законодателните приоритети на 49 – ото НС ,  Министреството на правосъдието вече внесе законите, които е изработило като ангажимент на страната по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сред тях са антикорупционният закон, пакетът от изменения в НПК и ЗСВ, въвеждащи ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, законът за личния фалит, промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, в Наказателния кодекс и др.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.