Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските юристи за празника им

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските юристи за празника им

Defakto.bg

„Съдебната реформа се превърна в устойчиво словосъчетание, злоупотребата с което накара по-голяма част от хората да не чуват смисъла му. Девалвацията на понятието доведе и до недоверие на голяма част от българското общество към най-гласовитите по темата. Колкото повече говорим за съдебна реформа, толкова по-малко хората вярват в нея.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, цитирана от пресцентъра на президентската институция.

Вицепрезидентът поздрави българските юристи, като изрази гордостта си от приноса им за утвърждаването на конституционализма и правовия ред в България. „Няма по-висша ценност от правосъдието. Именно тогава хората разбират, че държавата застава зад тях и им гарантира справедливост“, посочи Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна приноса на създателите на Търновската конституция от 1879 г. – първата българска Конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-политическото развитие на новоосвободена България.

„Нека днес се преклоним и пред бащите на българската държавност, на онези, които оставиха вечната диря на своя професионализъм и родолюбие в изграждането на съвременна България. Те воюваха за правото с пламенните си парламентарни речи и отстояваха демократичните идеи със своята гражданска доблест. Защото политическият дебат винаги е бил бойното поле на идеи.

Понякога дори силно ожесточен, но в името на правото. Защото сблъсъкът на идеи е по-силен от сблъсъка на оръжията“, подчерта Илияна Йотова.

„Днес в една малка и тъничка книжка е събрана българската държавност. 169 члена изграждат фундаменталната рамка на нашия обществен и политически живот. Поставят регламентите и пазят изконните принципи на демокрацията. Гарантират основните права и свободи за гражданите“, посочи вицепрезидентът.

„Навярно не е съвършена българската конституция, живеем в динамично време, но заложените в нея принципи са непреходни – за народния суверенитет, за върховенството на закона, за разделението на властите, което въвежда още Търновската конституция и е валидно и днес, за правовата и социална държава“, изтъкна вицепрезидентът и се обяви срещу опитите на политици да я променят, без дори да са я чели.

Йотова цитира думите на един от авторите на Конституцията проф. Любен Корнезов: „Конституцията не е готварска книга, за да се пипа в нея с блажни ръце. Да се гори и разпродава на търг.“

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.