Последни новини
Home / Законът / Разбраха се за ротация на председателите на НС и правна комисия, за антикорупционния закон и за отговорността на гл. прокурор

Разбраха се за ротация на председателите на НС и правна комисия, за антикорупционния закон и за отговорността на гл. прокурор

Defakto.bg

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са се разбрали Росен Желязков от ГЕРБ-СДС да бъде избран за  председател на 49-ото Народно събрание.  Това съобщи на брифинг в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Атанасова уточни, че преговарящите са се съгласили председателят на Народното събрание и на правната комисия да се сменят на ротационен принцип, но само ако парламентът работи повече от 3 месеца.

Утре очакваме да има избран председател на парламента, така че той да започне работа, коментира и Николай Денков от ПП-ДБ.

ПП-ДБ ще посочат кой да заеме мястото на председател на Парламентарната комисия по правни въпроси, заяви Атанасова.

Тя посочи, че преговорните  екипи са постигнали съгласие да бъдат разгледан антикорупционния закон и промените в НПК, които въвеждат  механизъм за независимо разследване на главиня прокурор. Атанасова отбеляза, че трябва да бъдат приети законопроектите, които са изискване по линия на ПВУ, така че средствата да са на разположение и на общините, и на бизнеса. „Затова правим това усилие и дотук поне то е увенчано с успех“, смята Атанасова и подчерта, че всяко НС има една-единствена цел – да излъчи редовно правителство и от ГЕРБ са убедени, че такова трябва да има.

От страна на ПП-ДБ Николай Денков потвърди, че е постигнато съгласие и че преговарящите са се разбрали за законодателната програма на парламента, която ще бъде предложена и на останалите парламентарни групи. Той посочи  също, че един от първите закони, които ще бъдат гледани, е законопроектът за противодействие на домашното насилие.

Що се отнася до разговорите за правителство, Денков каза, че те трябва да се водят на лидерско ниво.

Той добави, че позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепи правителство с първия мандат остава и засега няма промяна по тази тема.

В списъка със законопроекти, който по-късно преговарящите страни разпространиха, влизат около 30 законодателни предложения. Първото място сред тях заемат тези, свързани с ПВУ: антикорупционният закон и законът за личния фалит, промени в НПК, в Закона за обществените поръчки, в Търговския закон, в Закона за съдебната власт и др. После идват законопроектите, свързани с Шенген и еврозоната: промени в Кодекса на застраховането, в Закона за БНБ, както и законопроект за приемане на еврото, който тепърва трябва да бъде изработен от Министерския съвет. Накрая ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са добавили няколко важни за тях закони – за защитата от домашното насилие, за българското гражданство, за Черноморското крайбрежие и др.

Преговорите между двете формации започнаха миналия четвъртък, продължиха вчера и днес.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.