Последни новини
Home / Законът / Разговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) продължават „нормално“

Разговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) продължават „нормално“

Defakto.bg

Разговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) продължават и днес. ВВ понедеблник  първите две политически сили в 49-ото Народно събрание (НС) разговаряха по законодателните приоритети през първата сесия на новия парламент.

Разговорите между двете групи, в частта правни екипи, продължават, заяви пред журналисти днес Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС на влизане в сградата на парламента. Моля за търпение, знам за обществения интерес към този процес, но ни трябва още малко време към момента, за да уточним важни детайли, каза тя и добави, че, ако днес постигнат съгласие, медиите и обществото ще бъдат уведомени, съобщи БТА.

На влизане в сградата на НС Николай Денков от ПП-ДБ коментира, че за момента дискусията по списъка от законопроекти върви съвсем нормално. Продължаваме със законодателната програма, днес се надявам да я завършим, заяви той. Ще трябва да обсъдим отново въпроса с председателя на парламента, ротацията, допълни Денков.

Той посочи, че от ПП-ДБ продължават да държат на предложението за ротация на председателя на НС и това е бил „входът“ към разговора с ГЕРБ-СДС. По думите му има връзка между законодателната програма и идеята за ротация. Това, което сме обсъдили, е председателят на парламента и председателят на правната комисия да бъдат от различни политически формации, така ще има съгласуване на това, което става в комисията, с това, което решава парламентът, посочи Николай Денков.

Ротацията отново е идея да се работи на максимални обороти, без да има някъде забавяне, допълни той.

Правосъдният министър Крум Зраков в понеделник заяви, че подобно решение не би било противоконституционно, а е въпрос  на „джентълменско“ споразумение.

Денков посочи, че списъкът включва закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната, Шенген, правосъдната реформа и няколко други, свързани с наказателни процедури.  Той  добави, че дискусиите по списъка от законопроекти вървят нормално. В последния работен ден на миналата седмица (преди Великденските празници) беше преговарящите търсят пресечните си точки по основно три закона, но не само: реформите в антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, промени срещу домашното насилие.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.