Последни новини
Home / Законът / Следователите по примера на прокурорите се оплакват на партньорски служби от натиск и сговор срещу гл. прокурор

Следователите по примера на прокурорите се оплакват на партньорски служби от натиск и сговор срещу гл. прокурор

Defakto.bg

Коментар за топ разследващите просбописци 

 

Петко Петков, председател на Камарата на следователите

Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до представители на американски и европейски институции, в които изразява притеснения за състоянието на върховенството на закона в България, съобщават оттам.

Адресати на писмата  са Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, председателят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC, Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, представителите на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

 Какво пише в писмата

В писмата си следователите сочат  притеснения  от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и извършват опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително и на главния прокурор, както и на висши полицейски началници.

От кого се оплакват

Едно от лицата, визирано  в писмата на КСБ, е Цветан Василев, който вече девета година се укрива в Република Сърбия, се казва в съобщението.   Следователите информират  адресатите, че той е бивш мажоритарен собственик на бившата четвърта по големина на активите банка в България – Корпоративна търговска банка /подсъдим заедно с още 18 лица за източването й, като щетите от престъпленията са оценени на 2.5 млрд лв. или 1.3 млрд. долара. Вероятно ползва за това руски средства и закрила, казват следователите. И още:  Известно е, че Василев е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, който беше санкциониран от САЩ във връзка с руската инвазия в Украйна, пишат те.  Освен това основен акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка е руската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на санкции.

Посочват и болката си:  „Беше изнесена информация, че същият е заплатил поне 350 000 долара на американски лобисти, част от адвокатската кантора „King & Spalding LLP“ за включването на главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев в санкционния списък по Глобалния закон „Магнитски“, като отново има основание да се счита, че това е осъществено с капитали с произход от Русия, пише в съобщението.

Другите лица в този престъпен сговор също са засегнати от дейността на българските правоохранителни органи, е отбелязано в писмото. Това са   Пламен и Атанас Бобокови – едни от най-богатите българи, съвместно с бившия заместник – министър на околната среда и водите Красимир Живков и други лица, са подсъдими за ръководство и участие в организирана престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци от Италия, данъчни престъпления и изпиране на пари. Те, също както и Василев, са използвали услугите на американски лобисти, чрез които да дискредитират българския главен прокурор в САЩ, пишат следователите.

Красимир Каменов е лице, широко познато в престъпния свят, и понастоящем обвиняем за поръчково убийство на бивш високопоставен полицейски служител,  като понастоящем има подозрение и се разследва негово поръчителство на още 5 убийства, както и 1 опит за убийство. Овидиу Семенеску е румънски гражданин, свързан с тайните служби, чиято престъпна дейност е обект на разследване и по други наказателни производства. Другите лица в групата – Дилиян Георгиев и Тони Иванов, са осъществявали активно посредничество между тези лица, а журналистът Димитър Стоянов е имал задачата да получава и да разпространява компроматни материали.

На  финала съобщението  завършва  със  загриженост на камарата,  че действията на цитираните горе лица биха могли да накърнят и интересите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна.

По-късно служебният правосъден министър Крум Зарков коментира: „Господин Гешев и Камарата на следователите имат право на своята позиция. Нека само да припомня, че ако на тях им е известно нещо незаконно, те са тези, които трябва да го санкционират. Аз не знам коя от институциите, на които се оплакват, могат да арестуват някой, ако той е направил заговор срещу български магистрати. Това са прокуратурата и следствието, нали, така че вместо в епистоларна форма с чужди институции, да си свършат работата тук“.

    Дефакто:   За вкупом непотребните просбописци 

Удивително е, когато топ разследващите органи на страната, които държат най-мощното оръжие –   законът,  и чиято професионална работа е да доказват престъпления,   са го ударили на стенания пред чужди служби и институции от сговор срещу главния им прокурор. Вместо да разследват и по легалния  начин да изправят „лошите“ пред съда.  Не помним колеги от техния ранг в други страни да са постигали висотите на сегашните управленци в българското следствие.  Възможно е на нашите да им харесва да  диплят клюки в официални  кореспонденции,  вместо  доказателства.

Но е факт, че българските разследващи са загрижени  за интересите на САЩ и ЕС, а ние се тревожим за резултатите от работата на следователите (и прокурорите)  в България заради,  чието качество час по час се сипят осъдителни решения в ЕСПЧ в Страсбург. И не само.

Не е трудно да се досетим  кой е  двигателят на сегашната активност в следствието.  Ясно е, че Той (засега) остава на сянка. Майсторлъкът обаче  е да се опънеш на невидимите  сценаристи,  когато са на власт, а не след като си отидат.  Е, ако ти пука и не си забравил какво значи  авторитет на службата, естествено.

И още нещо –  внимавайте с компрометирането на  любимата си  мишена – журналистите, които не са от вашия хвалебствен кръг.  На останалите ще им писне да ви плащат зулумите. (Още тук.)

Но си е шокиращо е, че  българското следствие, показвало в миналото висок професионализъм и обществено уважение,  се приобщава към тегобите на атрактивинте си  началници  в прокуратурата, чиито  интереси  отреждат на следоватeлите съдбата на „вкупом непотребни“ просбописци.   Твърде Жалко.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.