Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков издаде наредба за единна система за запорите на движими вещи и онлайн платформата за публични търгове

Министър Зарков издаде наредба за единна система за запорите на движими вещи и онлайн платформата за публични търгове

Defakto.bg

Министърът на правосъдието издаде Наредба за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове, съобщи МП.

Наредбата е обнародвана в „Държавен вестник“.

Информационната система за единна входна точка за запорите е изцяло нов институт. Тя ще съдържа информация за вече наложените от съдебните изпълнители запори върху движимите вещи с регистрационен режим (пътни превозни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др.), но не и за наложени запори върху същите вещи по реда Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците и др.

Информацията ще бъде централизирана в една база данни, като системата ще позволява достъп за правоимащите органи и всички лица на територията на страната или извън нея. Това ще гарантира информиране на заинтересованите лица за тежестите и ограниченията върху движимите вещи, предмет на регулация, ще повиши сигурността при прехвърлителните сделки и ще оптимизира принудителното изпълнение върху  посочените движими вещи.

Предвидено е информационна система за единна входна точка за запорите и платформата за електронни публични търгове да функционират на основата на обща информационна система. Този подход ще позволи общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от информационна система единна входна точка за запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно.

Наредбата влиза в сила три месеца след обнародването й в „Държавен вестник“.

Пълният текст тук 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.