Последни новини
Home / Законът / ВКС потвърди ефективните присъди от 15 г. и 10 г. за тежката влакова катастрофа на гара Хитрино

ВКС потвърди ефективните присъди от 15 г. и 10 г. за тежката влакова катастрофа на гара Хитрино

Defakto.bg

.

Мегаделото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, при която бяха отнети 7 човешки живота и причинени значителни материални щети, завърши окончателно с ефективни присъди за двамата локомотивни машинисти, съобщи Апелативна прокуратура – Варна.

Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъдите, определени от Окръжен съд – Шумен през януари 2020 година и потвърдени от Апелативен съд – Варна през април 2021 година, и призна за виновни двамата локомотивни машинисти Димитър Михнев (първи машинист) и Радослав Петков (пом. машинист) за влаковата катастрофа на гара Хитрино, станала през 2016 година.

Михнев беше окончателно осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при общ режим на изтърпяване и бе лишен от право да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години.

Вторият подсъдим е  лишен от свобода за срок от 10 години при общ режим. Той също е  лишен от право да упражнява професията си за срок от 12 години.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение и са навлезли с висока скорост в района на гарата въпреки указанията на предупредителния семафор. Те са пренебрегнали и сигнала на входния семафор, който разрешавал движение само с 40 км/ч. Последвало дерайлиране, повреждане на цистерни с газ пропилен и взрив, отнел живота на 7 души, тежки телесни повреди на четирима души, средни телесни повреди на десетима, както и значителни материални щети.

Влакова композиция съставена от 26 вагони-цистерни и два локомотива, с пропан бутан на фирма „Булмаркет“ дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. От последвалия  взрив  загинали седем души, а четиринадесет бяха ранени с различни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени са  десетки къщи, сградата на общината, железният път и други. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение.

В началото на 2020 г. на първа инстанция главният машинист беше осъден на 15 години затвор, а помощникът му – на 10 години лишаване от свобода. През 2021 г. присъдите им бяха потвърдени и от Апелативния съд.

Разследването на делото, поради неговата изключителна фактическа и правна сложност, бе възложено на следователи от Националната следствена служба под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен и се водеше на специален надзор.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна и влиза в сила от момента на произнасянето й.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.