Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов: Когато статуквото казва, че иска радикални промени в съдебната власт, възникват много въпроси

Проф. Янаки Стоилов: Когато статуквото казва, че иска радикални промени в съдебната власт, възникват много въпроси

Defakto.bg

Ротационното председателство на парламента юридически е невъзможно, но може да се осъществи, ако не се нарича „ротация“. Това заяви в ефира на Нова тв  конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

Ние сме в необичайна ситуация и от тази гледна точка могат да се търсят решения за разместване, за замяна на ключови позиции в Народното събрание, без това да се нарича ротация, защото в юридическия смисъл това не е възможно“, заяви той. Конституционалистът сравни парламента с футбола – „там един човек като излезе от играта, той не може да влезе отново“.

Политически, допълни проф. Стоилов, може да има такова споразумение – формално или неформално. По думите му Народното събрание може да бъде председателствано само от един човек, което означава, че смяната му трябва да бъде предшествана от оставка.

Конституционният съдия коментира и съдебната реформа, около която се обединиха двете най-големи коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Когато говорим за съдебна реформа, искам да подчертая, че това не се свежда само до подобряване на наказателното правосъдие. Нека имаме предвид, че делът на гражданските и административните дела значително превишава наказателните„, каза проф. Стоилов.  Той обясни, че съдебната реформа трябва да обхване правосъдието в неговия общ спектър.

Ние в някаква степен имаме определено статукво и в политическата власт. А когато статуквото на политическата власт казва, че иска радикално да промени съдебната власт, тогава възникват много въпроси – какви са мотивите и действителните цели“,  подчерта бившият министър на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.