Последни новини
Home / Законът / Росен Желязков избран за председател на НС, президентът задвижи процедурата за създаване на правителство (допълнена)

Росен Желязков избран за председател на НС, президентът задвижи процедурата за създаване на правителство (допълнена)

Defakto.bg
Росен Желязков – избран за председател на НС, според джентълменското споразумение – за три месеца. „ПП- ДБ“ и ще получат председателското място в правна комисия, чиито председател също на три месеца ще се сменя.
Росен Желязков – депутат от ГЕРБ-СДС, беше избран за първия председател на 49-ото Народно събрание.  „За“ кандидатурата на ГЕРБ-СДС гласуваха 136 депутати, против нямаше, 94 гласуваха „въздържал се“.

Кандидатът на „Възраждане“ Петър Петров бе отхвърлен със 139 гласа „въздържал се“, 59 „против“ и 36 „за“.

В срок от три месеца, ако парламентът издържи толкова, след това Желязков ще бъде заменен от депутата от ПП-ДБ Никола Минчев, който  беше председател на 47-ото Народно събрание, докато беше свален с група формации, начело с ГЕРБ-СДС.

Преди гласуването Десислава Атанасова (ГЕРБ) обясни, че двете водещи коалиции са постигнали споразумение за ротационната смяна, което не може да се приеме с официално решение на парламента.

След избора му Желязков заяви, че  в такива моменти традиция изисква да се кажат думи с тържествен характер.“ Аз обаче мисля, че не е моментът за патос, не е моментът и за тържество“ каза той.  „Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност, справедливост, за стабилност, посочи той. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция„, отбеляза Желязков. Той благодари за подкрепата и специално на Никола Минчев и Вежди Рашидов, че са водили 47-ото и 48-ото Народно събрание с достойнство и мъдрост, след което пое ръководството на заседанието от Вежди Рашидов, който описа Желязков като изключителен юрист, умен, подреден и работлив човек.

Депутатите избраха и шестима заместник-председатели на Народното събрание – по един от всяка парламентарна група. ПГ на ГЕРБ-СДС издигна номинация за Росица Кирова, ПГ на ПП-ДБ – Никола Минчев, ПГ на „Възраждане“ – Цончо Ганев, ПГ на ДПС – Филиз Хюсменова, ПГ на БСП – Кристиан Вигенин и ПГ на ИТН номинира проф. Андрей Чорбанов. Предложението беше прието с 230 „за“, нито един против и един въздържал се.

Народните представители гласуваха  и секретарите на 49-ото Народно събрание. ПГ на ГЕРБ-СДС издигна Тома Биков и Александър Ненков за секретари на НС, ПГ на ПП-ДБ – Васил Стефанов и Иван Белчев, ПГ на „Възраждане“ – Искра Михайлова и Стоян Таслаков, ПГ на ДПС – Небие Кабак и Дженал Топалова, ПГ на БСП – Деян Дечев и Иван Петков, ПГ на ИТН – Станислав Балабанов и Станислав Богдански. Решението беше прието при гласували 224 народни депутати, от които 224 „за“, нито един против и нито един въздържал се.

Желязков  прочете заявленията за създаването на парламентарните групи и определянето на ръководствата им. Това бе и последната формална стъпка за конституирането на Народното събрание.  Или, президентът вече може да задвижи процедурата по съставяне на правителство, която започва с консултации между него и групите и продължава с връчването на първия проучвателен мандат на кандидат, определян от най-многочислената фракция.

По-късно прессекретариатът на държавния глава съобщи, че Радев още в четвъртък  започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание –  от 15:00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС,  от 17:00 часа с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).
В началото на заседанието,  преди избора на Желязков,  традиционно шефовете на паралментарните групи, които по-късно бяха  официализирани,  направиха остри изказвания – някои от  политическо безсилие, други защото толкова си могат.

Решението за ротационен принцип на председателстване е противоконституционно, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която с ирония  поздрави Никола Минчев, че ще председателства парламента през лятната ваканция.  Нинова цитира изказвания на депутати от „ПП“ и ГЕРБ от предходния парламент, според които те  са се клели, че по-скоро биха си отрязали ръцете,  отколкото да гласуват за опонента.  Без да споменава име, тя акцентира на думите на Явор Божанков (изключен от групата на левицата и в момента депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ – б.р.), че ще му изсъхне дясната ръка, ако гласува за кабинет на ГЕРБ.

Какво е сега това джентълменско споразумение? Споразумение на хора с по една ръка?„, заинтересува се Нинова. Тя потвърди, че БСП няма да подкрепи номинацията на Желязков с аргумента, че уговорената „ротация“  унижава парламента. Настоя сред  приоритетните закони да бъде включени и  държавният бюджет.

 Спор в ляво за процентите на сивия морал

Божанков  отговори на ироничната забележка на Корнелия Нинова по негов адрес, че подкрепя ГЕРБ, макар че в миналото Народно събрание е заявил, че би му изсъхнала ръката.  Той обвини лидера на БСП в липса на морал и на свой ред цитира нейна реплика, че е готова и с дявола да сключи сделка, ако ще получи 50 депутати повече.  Заяви също, че в предходния парламент Нинова е планирала да участва в правителство с мандат на „Български възход“ и подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

„Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала“, каза бившият ляв,  правил доскоро  кариера в левицата.

Последва тежка кавга –  Георги Свиленски и Иван Ченчев от вярното обкръжение на Нинова бяха единодушни, че  Божанков няма и един нюанс морал, защото след изключването му от ПГ на БСП не е напуснал депутатското си място „заради едната заплатка“. Свиленски го призова  да не се изказва от парламентарната трибуна, защото я позори, а Ченчев репликира, че поведението на Божанков не е мъжко. Допълни, че е било грешка отмяната на задължителната казарма, тъй като там са се създавали мъже.

В отговор на критиките на Нинова,  Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обясни, че  в момента се опитват да направят нещо изключително трудно, което предишните няколко парламента не са успели да направят.

Дори да не бъде излъчено редовно правителство в рамките на 49-ото НС, важно е да бъдат приети основните законодателни промени, свързани с Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, каза той. Василев  потвърди позицията на партиите в коалицията ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ: „Колегите от ГЕРБ го знаят много ясно, защото сме им го казвали на консултации„.

В отговор на критиките на БСП той напомни, че миналия парламент прокара промени в Изборния кодекс, които бяха приети от мнозинството, сформирано тъкмо при избора на председателя Вежди Рашидов – ГЕРБ, БСП и ДПС.   Василев остро разкритикува работата на предходното Народно събрание.

Вежди Рашидов репликира, че 48-ото НС го е имало благодарение на Корнелия Нинова, която го предложи за председател.

Не се притеснявайте от квалификациите, които чувате от „Възраждане“, а от това, което чувате от избирателите си, те ще ви накажат най-строго и най-справедливо„, коментира  лидерът на Възраждане Костадин Костадинов по повод изказването на Василев.

Първото  заседание на 49-ия парламент завърши. То остава забележително с  най-дългото откриване на НС в историята на парламентаризма в България.  Следващото заседание на Народното събрание ще е в четвъртък (20 април) в 9 ч

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.