Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска от МФ 500 000 щатски долара за експертизи на американски компании по делото „Нексо“

Гешев поиска от МФ 500 000 щатски долара за експертизи на американски компании по делото „Нексо“

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет е одобрил проект на писмо до Министъра на финансите с предложение да бъдат осигурени необходимите средства по бюджета на Прокуратура на Република България за назначаване на експертизи по възложено на Национална следствена служба досъдебното производство.

То е свързано с разследване на престъпления, свързани с разследване за пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор, както и че делото се отличавало с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.  Сумата, която е поискана е в размер на левовата равностойност на 500 000 щатски долара без ДДС, която ще бъде заложена  по бюджета на Национална следствена служба за 2023 г., при утвърждаването на бюджета на съдебната власт за 2023 г., в т.ч. на Прокуратурата на Република България.

В съобщението на съвета не е посочено кое е досъдебното производство заради е  нужно спешно данъкоплатците да се бръкнат на надълбоко.  Поименно делото е посочено от сайта  Lex.bg., който съобщи, че средствата са нужни за експертизи по делото „Нексо“.

Сумата е назована от главния прокурор Иван Гешев на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което е разгледано искане на Гешев за осигуряване на парите. Изготвянето на експертните заключения ще бъде възложено на американска компания.

А  представляващият ВСС Боян Магдалинчев е уточнил, че миналата седмица е била проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион долара е бил обсъден и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ проект на бюджет за 2023 г.

Двамата съоснователи на „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев заедно с Траян Николов и Калин Методиев са обвинени за участие в организирана престъпна група, след като прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба започнаха разследване и на 12 януари влязоха в офиси на Nexo.

Според обвинението групата е действала от началото на 2018 г. („Нексо“ е основана през 2017 г. – бел. ред.) до 12 януари 2023 г., когато започна акцията на разследващите. Прокуратурата твърди и че групата е действала на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била създадена с цел да върши различни престъпления, сред които пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Наскоро нашумя случаят с отказа на Сърбия да  изпълни искането на българската прокуратура за временно задържане на основателите на криптокомпанията „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев, заради което Иван Гешев се оплака на фон дер Лайен и Роберта Мецола, че Сърбия не е задържала и върнала oбвиняeми по делото „Нексо“.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.