Последни новини
Home / Гостува ни / „ПП-ДБ“ за приоритетите при Радев: държавен бюджет, разследването на главния прокурор, КПКОНПИ, Шенген и еврозоната

„ПП-ДБ“ за приоритетите при Радев: държавен бюджет, разследването на главния прокурор, КПКОНПИ, Шенген и еврозоната

Defakto.bg

Президентът Румен Радев продължава консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.  Днес той  проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 часа президентът започна разговорите с втората сила ПП-ДБ.

„Осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи. Вие сте със заявка за алтернатива на стария управленски модел. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи как виждате тази формула, когато мандатът дойде при вас, в търсене на широка подкрепа ли или правителство на малцинството? Или друга форма“, каза  Радев в началото на разговорите.   Друга важна задача е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила имате сериозна парламентарна тежест. Какви са намеренията ви за приоритизиране? Освен Закона за бюджета трябва да приемем законите, които ще допринесат за ПВУ, Шенген, еврозона. Факторът време е много важен. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат, ако той не сполучи, на втория, попита Радев.

Това, което дискутирахме и президентът също каза, е, че поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет,  заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев след консултациите на ПП – ДБ при държавния глава Румен Радев.  Това са реалностите на бюджетния процес, посочи Василев.  Той посочи, че приемането на един бюджет отнема минимум четири седмици, и то ако е подготвен от политически кабинет с подкрепа в парламента, иначе – пет до шест седмици. По думите му това означава, че даже при внасяне на бюджет следващата седмица, отиваме минимум на 10-15 юни за приемането му. „За да може това да се случи, имайки предвид, че служебният кабинет е разработил бюджетна рамка, която минава процедури на съгласуване и одобрение, в това число и през Тристранката, ще има активна работа на всички парламентарни сили с Министерство на финансите за уточняване на ключови параметри на бюджета преди той да бъде внесен, така че да може да мине сравнително бързо„, заяви още Василев.

Обединението ПП-ДБ слага ясен стандарт в българската политика. Време е да направим реформата в правосъдната система„. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков пред президента. Той добави като приоритети разследването на главния прокурор в България, антикорупционната комисия, Шенген и еврозоната.

Националният съвет на ПП-ДБ каза ясно, че не можем да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, но сме готови да направим правителство с втория мандат, категоричен беше Петков.

Той коментира, че в този парламент са показали малко по-различна политика с това, че са извели приоритетите. Ще бъдем конструктивни, но първият мандат не можем да го подкрепим, защото така сме го заявили пред нашите избиратели, каза Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ. Във втория мандат ние ще бъдем отговорни и този път, за разлика от миналото Народно събрание, ще предложим кабинет, заяви той.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов  отбеляза,  че беше постигната в парламента консолидация върху един дневен ред.

„Вие сте господар на времето в тази процедура“, обърна се той към президента. „Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант с втория мандат“, добави Иванов.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.