Последни новини
Home / Гостува ни / Радев: Първата политическа сила има най-голяма отговорност за съставяне на кабинет. Борисов: Казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха, че само с ГЕРБ може

Радев: Първата политическа сила има най-голяма отговорност за съставяне на кабинет. Борисов: Казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха, че само с ГЕРБ може

Defakto.bg

Първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство. Правителство, съставено най-бързо и с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и криза. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с представители на ГЕРБ-СДС. На тях присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев. В консултациите участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Като водеща политическа формация ГЕРБ-СДС има водеща роля за решаването на неотложните задачи пред 49-ото Народно събрание, които стават още по-сложни, защото бяха отлагани от няколко парламента, заяви Радев. Според него това са внесените от служебното правителство закони по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната, както и приемането на закона за държавния бюджет.

Имате водеща роля за решаване на неотложни въпроси в 49-то НС, които бяха отлагани в няколко парламента, свързани с Шенген, Еврозоната, ПВУ и премането на държавния бюджет. Вчера чух за бюджет, в който ще има 3% дефицит, няма да се пипат разходите и данъците. Всичко това е важно, но тези многопластови задачи стават още по-важни заради фактора време.

Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и законите, и водещ става факторът време – явно много български граждани заложиха на вашия опит и е добре да знаем какви са вашите виждания за решаването на тези въпроси. Колко време е необходимо за воденето на преговори с вашите опоненти доскоро, колко време според вас е необходимо за приемането на държавен бюджет? Сроковете за Бюджет изтичат, и до края на април слюжебното правителство трябва да внесе бюджет„, каза във встъпителните си думи държавният глава.

Радев  пожела въображение и успех по повод заявката от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ за бюджет, в който няма да бъдат променяни разходите, няма да бъдат вдигани данъците и ще има три процента дефицит.

Президентът заяви пред ГЕРБ-СДС, че ще попита всички парламентарно представени политически формации колко време ще е нужно за преговорите за съставяне на правителство, за приемане на бюджет, както и приемането на най-важните закони, които да не спрат страната ни да стане член на Шенген.

 Хората казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха и че само с ГЕРБ може. Най-стабилното за Еврозоната, Шенген, ПВУ можем да отговорим и в момента. Преди най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното, сега е обратното – или това, което си казал, или нищо. Винаги може да се намери друг план, но няма да даде перспективи на страната„, каза още Борисов.

Няма да оставим държавата да навлезе във фалит – ще се опитаме да сме отговорни за бюджета. Полагаме усилия, търпеливи сме, защото изключителното единомислие, които имат депутатите от двете работни групи, е тъжно да бъде проиграно заради загуба от няколко депутати. Има шанс да се състави правителство“, добави Борисов.

Десислава Атанасова описа необходимите стъпки за конституиране на основните органи на парламента и изрази надежда, че народните представители ще бъдат готови до края на май за приемането на основните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.