Последни новини
Home / Без категория / ВАС окончателно потвърди, че незаконният строеж на Румен Гайтански до язовир „Искър“ подлежи на събаряне

ВАС окончателно потвърди, че незаконният строеж на Румен Гайтански до язовир „Искър“ подлежи на събаряне

Defakto.bg

 

Върховният административен съд окончателно потвърди, че незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка до язовир „Искър“ трябва да бъде съборен – това става ясно от окончателно  решение на ВАС.  С него съдиите окончателно отхвърлят решението на  Административния съд-София град (АССГ) в частта, с която е отхвърлена  заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, който на 16 юни 2021 г.  даде срок от 60 дни за събаряне на строежа в Държавно ловно стопанство „Искър“.  Последва обжалване от фирмата-строител „Био Майнинг“ АД пред АССГ, който я отмени като „незаконосъобразна“ на 15 декември 2021 г.

Върховните съдии обаче приемат, че става дума за незаконна постройка без необходимите инвестиционни проекти и строителни книжа.

Строежът   се намира на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“ близо до язовира. И се извършва по договор с фирмата на Вълка „Био Майнинг“, която освен това получи 150 млн. лв. от Българска банка за развитие по времето на Стоян Мавродиев за продажбата на малка пътна фирма в Кърджалийско“, написа Владислав Панев във „Фейсбук“, който през 2020 г. сигнализира за незоканния строеж.

В края на февруари ВАС прие за незаконна и друга постройка на язовир „Искър“ (тухлена сграда – склад) и остави в сила решението на Административен съд София – град, с което беше отхвърлена жалбата на „Био Майнинг“ срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на склада.

Цялото съобщение на ВАС:

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град  в частта, с която с  отменена заповедта на главния архитект на Столична община по оспорване на „Био Майнинг, касаеща незаконна сграда на язовир „Искър“.

Предмет на съдебен контрол в първоинстанционното производство е заповед  на главния архитект на Столична община. С нея е разпоредено на „Био майнинг“ АД – София и на Югозападно държавно предприятие“ ДП – Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Искър“ да премахнат незаконен строеж: „Стоманобетонова монолитна сграда„, находяща се в поземлен имот (ПИ) с идентификатор 22472.7450.100 по КККР, с. Долни Пасарел, местност „Авала“, яз. „Искър“, ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“, район „Панчарево “ – СО, изграден без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Оспорената заповед съдържа всички законови реквизити. Волята на административния орган е ясно изразена – разпоредено е премахването на нов строеж, изпълнен през 2020 г. от „Био майнинг“ АД в имот, публична държавна собственост, без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. Сградата е индивидуализирана с местоположение, площ и параметри на отделните секции. Посочено е и правното основание за определянето на строежа като незаконен – чл. 225, ал. 2 т. 2 ЗУТ.

Върховните магистрати приемат, че в случая е установен нов строеж, за изграждането на който са необходими одобрени инвестиционни проекти и строително разрешение в съответствие с изискванията на чл. 142, ал. 1 и чл. 148, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Такива не са издавани, поради което правилно сградата е определена като незаконна на основание чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ. С оглед времето на реализиране на строежа през 2020 г. той не попада в нито една от хипотезите за търпимост, предвидени в закона, поради което подлежи на премахване.

Тезата на дружеството пред първата инстанция е, че в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност от 23.06.2016 г. се извършва текущ ремонт в условията на аварийност на съществуваща друга сграда от 1988 г. По делото обаче е установено, че сградата е с по-голяма квадратура и с различна етажност (в централната си част е двуетажна) спрямо тази, описана в Акта за публична държавна собственост. Същата е изпълнена с изцяло нови конструктивни елементи – носещи колони, нови стени и покривна конструкция, което оборва твърдението на дружеството, че се извършва ремонт на съществуващ обект. Дори да се приеме обратното, то изпълнените строителни работи не могат да бъдат квалифицирани като „текущ“ ремонт, а носят белезите на „основен“ ремонт (съгласно § 5, т. 42 ДР ЗУТ), който също представлява строеж и за него са необходими строителни книжа. Като такъв не попада в изключенията по чл. 151, ал.1 ЗУТ, поради което отново е незаконен.

Предвид изложеното настоящият състав приема, че с оспорената заповед законосъобразно е наредено на „Био майнинг“ АД да премахне установения незаконен строеж като негов извършител, в който смисъл са и собствените му твърдения. Поради това ВАС приема, че първоинстанционният съд е постановил неправилно решение, което следва да бъде отменено в частта, в която е отменена заповедта на главния архитект на Столична община по отношение на „Био майнинг“ АД. Решението по административно дело №9631 от 2022 г. е окончателно.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.