Последни новини
Home / Законът / Съдът призна за виновен Георги Семерджиев за пет престъпления и му наложи 20 години затвор

Съдът призна за виновен Георги Семерджиев за пет престъпления и му наложи 20 години затвор

Defakto.bg

Софийски градски съд  призна за виновен Георги Семерджиев за катастрофата на бул. „Черни връх“,  при която загинаха две млади жени.  За общо пет престъпления, съдът му наложи  наказание от 20 години затвор, което ще се изпълнява при първоначално строг режим.

Той е признат за виновен за това, че в Студентски град е управлявал аудито си след употреба на наркотични вещества, за притежание на амфетамин,  за шофиране с  фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни табели и за смъртта по непредпазливост вследствие неспазване на правилата за движение. Наказанията:

– На 2 години и 6 месеца затвор и глоба от 1300 лв. за управление на автомобил след употребата на наркотични вещества (амфетамин и метамефатин) на 10 юни 2022 г. в София;

– 5 години затвор за представяне на фалшива шофьорска книжка пред полицейските органи на 10 юни 2022 г.;

– 11 месеца затвор за използвани фалшиви регистрационни номера на автомобила, който шофирал вечерта на 5 юли 2022 г.

– 3 години затвор и глоба от 7000 лв. за притежание на метафметамин на 5 юли 2022 г.;

– 16 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране на автомобил след употребата на наркотични вещества и неспазване на правилата за движение вечерта на 5 юли 2022 г. Бягството на Семерджиев от мястото на инцидента прави случая особено тежък, посочи съдията.

На основание чл. 24 НК  съдът увеличи наказанието на 20 години „лишаване от свобода“.

Георги Семерджиев е осъден да плати на близките на загиналите момичета общо 700 хиляди лева, както и всички разноски по делото, които са над 50 хил. лв. Разноските по делото само на МВР са 37296 лева.

В последната си дума Георги Семерджиев поиска да бъде оправдан, тъй като по негови думи не е управлявал колата, която катастрофира на бул. „Черни връх“ в София и уби две млади жени.

Няма нито едно пряко доказателство в насока кой е управлявал автомобила към момента на катастрофата и колко хора е имало в него, заяви в пледоарията си адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов, като добави, че клиентът му е бил пасажер, а не шофьор на колата.  Според адвокат Христов прокуратурата и частното обвинение създават „доказателствена мъгла“ чрез експертизите по делото с предположения на експертите по отношение мястото, на което се е намирал подсъдимият. Той посочи като безспорен факт, че Семерджиев е бил в автомобила. Христов припомни, че свидетелят Марио Гюзелев заявява, че е видял две млади жени, едната от които е накуцвала, другата е плакала, които са напуснали мястото на катастрофата но бързайки. Свидетелят е чул едната да казва: Бързо, че убихме хора.

Адвокатът добави още, че трима свидетели заявяват, че са разбрали на място, че от леката кола са излезли трима души – две жени и един мъж и са напуснали в неизвестна посока местопроизшествието. По думите му друг свидетел е посочил, че е видял в колата дамска чанта.

След като прочете присъдата председателят на съдебния състав Стефан Милев обяви, че  един от съдебните заседатели е останал на  особено мнение, тъй като смята, че Семерджиев трябва да получи най-тежкото наказание от 20 години затвор, увеличено с 1/2 заради множеството утежняващи вината обстоятелства.Тоест според особеното мнение, наказанието  трябва да е 30 години лишаване от свобода.

Съдебният състав потвърди мярката за неотклонение и остави в ареста подсъдимия.

По-рано прокуратурата поиска 22 г. и шест месеца затвор, като присъдата да се изпълнява при първоначално строг режим.

Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите в съдебна зала. От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд София.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.