Последни новини
Home / Законът / Гешев хем „жертва“, хем ще си доизкара мандата, (а ако не му спретнат „дело“), ще дочака „някои“ хора да влязат в затвора

Гешев хем „жертва“, хем ще си доизкара мандата, (а ако не му спретнат „дело“), ще дочака „някои“ хора да влязат в затвора

Defakto.bg

Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. (…) Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля.

Това обяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.  Според него  страната се намира в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна –  с непопълнени състави на над 80 органа. „В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои „проектозакони“, означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс.

Законопрооекттът на правителството,  който въвежда независимо разследване на главния прокурор, ако извърши  престъпление от общ характер,  Гешев опреди като  „извънредно законодателство“, а ако  промените бъдат приети – ще сезира Конституционния съд.

Този закон не е за контрол, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт.   Проекторазпоредбите или само срещу  само главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата„, смята Гешев.

Но  след като не е питан естествено премълчава,  че фигурата на главния прокурор у нас е единствената недосегаема са независимо разследване в цяла Европа,  тъй като по европейските стандарти, разследването от подчинени прокурори  и  следователи, не гарантира обективност на правосъдието. Пропусна да каже, а пак и не бе питан,  как така Венецианската комисия и Комитета на министрите в СЕ , пред които ежедневно Гешев се кълне, че изповядва техните ценности, са одобрили и подкрепили  правителствения законопроект за отчетност   на главния  прокурор.  Както и за  намалаяване на влиянието  му във ВСС. (още най-долу)

Главният прокурор заяви, че след като сезира КС и преди той да се произнесе,  може „да му развият някакво наказателно дело“.

За  емблематичните случаи с кюлчетата, чекмеджетата, пачките  и т.нар. Мата Хари, Гешев уточни, че „правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета“ и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал. Той обяви още, че  чака държавното обвинение да даде отговори по разследванията за снимките от спалнята на Бойко Борисов и „Барселонагейт“, които продължават вече близо 3 години. „Понеже тези разследвания са с висок обществен интерес, съм сигурен, че българските прокурори, които наблюдават, ще излязат и публично ще го заявят на българските граждани“, коментира той пред БНР.

Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания.

Запитан кои са олигарсите, които искат отстраняването му, главният прокурор коментира: „Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор. Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. (…) Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата.“ 

Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев, отговори на въпрос Гешев.  В контекста „Пеевски“ прибегна до революцията в Русия от 1917 година, когато посочвали: „Вие сте лош,  арестуват ви и евентуално тричленка ви разстрелва до стената“ .  „Това   не е демокрация, това не е върховенство на закона“, умело  отклони темата  той.

Според Гешев нарочно Нардното събарине  не променя и не осъвременява наказателните закони, за да бъде по-ефективно наказателното правораздаване.  „Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях.“, заключи нашият главен  прокурор.

 

 За опресняване на паметта на прокурори и някои водещи

Peшeниeтo на ЕСПЧ  пo дeлoтo Koлeви cpeщy Бългapия paзĸpи  cпeцифичeн нeдocтaтъĸ нa нaĸaзaтeлния пpoцec в Бългapия – пpaĸтичecĸa нeвъзмoжнocт зa нaĸaзaтeлнo пpecлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop и пpиближeни нeмy виcши пpoĸypopи, ĸoятo пpoизтичa oт ocoбeнoтo мяcтo нa глaвния пpoĸypop в cъдeбнaтa cиcтeмa, е описано в мотивите на законопроекта за промеин в НПК.   Πocтaнoвeнoтo пpeз 2009 г. peшeниe ycтaнoвявa cъщecтвeни нeдocтaтъци пpи paзcлeдвaнe yбийcтвoтo нa  виcoĸoпocтaвeн пpoĸypop.

Eвpoпeйcĸият cъд изpичнo пocoчвa, чe тeзи нeдocтaтъци ce дължaт  нa липcaтa нa гapaнции в бългapcĸaтa пpaвнa cиcтeмa зa нeзaвиcимo paзcлeдвaнe нa глaвeн пpoĸypop, пoдoзиpaн oт poднинитe нa жepтвaтa[1], чe e бил зaмeceн в yбийcтвoтo, ĸaĸтo и нa дpyги виcoĸoпocтaвeни пpoĸypopи. Kaтo apгyмeнтт зa нeoбxoдимocттa oт въвeждaнe нa paзcлeдвaнe cpeщy гл. пpoĸypop, в мoтивитe ca пocoчeни  извaдĸи oт  ocъдитeлнoтo peшeниe нa ECΠЧ пo дeлoтo, ĸoeтo вдoвицaтa нa Koлeв зaвeдe в Cтpacбypг cлeд cмъpттa мy и пpoвeдeнoтo фopмaлнo paзcлeдвaнe. Πpoĸypopът Hиĸoлaй Koлeв  бe зacтpeлян нa 28 дeĸeмвpи 20002 г.  в Coфия. Toй бe  yцeлeн в гpъб c 10 ĸypшyмa oт пиcтoлeт cъc зaглyшитeл.

Cпopeд ECΠЧ e имaлo coлидни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸoнфлиĸт мeждy глaвния пpoĸypop и жepтвaтa, имaлo e дaнни зa тoвa, чe нeзaĸoнни дeйcтвия cpeщy жepтвaтa и нeгoвoтo ceмeйcтвo мoжe дa ca били oдoбpeни oт глaвния пpoĸypop и виcшecтoящи пpиближeни нeмy пpoĸypopи и чe пpeдвид мaтepиaлитe пo дeлoтo paзcлeдвaщитe “e тpябвaлo дa пpoyчaт твъpдeниeтo, чe глaвният пpoĸypop и дpyги виcoĸoпocтaвeни пpoĸypopи и cлyжитeли мoжe дa ca зaмeceни в yбийcтвoтo нa г-н Koлeв, дopи aĸo тoвa твъpдeниe в ĸpaйнa cмeтĸa ce oĸaжe нeocнoвaтeлнo”.

…  „Taзи cитyaция oчeвиднo e peзyлтaт нa ĸoмбинaция oт фaĸтopи, вĸлючитeлнo нeвъзмoжнocттa зa пoвдигaнe нa oбвинeния cpeщy глaвния пpoĸypop, aвтopитapният cтил нa г-н Ф. ( Филчeв, б.p.)ĸaтo глaвeн пpoĸypop, oчeвиднo нeзaĸoннитe мeтoди нa paбoтa, дo ĸoитo пpибягвa, a cъщo и инcтитyциoнaлни нeдocтaтъци. Πo-cпeциaлнo изĸлючитeлнoтo пpaвoмoщиe нa пpoĸypopитe дa пoвдигaт нaĸaзaтeлни oбвинeния cpeщy извъpшитeлитe, cъчeтaнo c пълния ĸoнтpoл нa глaвния пpoĸypop въpxy вcяĸo peшeниe нa пpoĸypop или cлeдoвaтeл и фaĸтът, чe глaвният пpoĸypop мoжe дa бъдe oтcтpaнeн oт длъжнocт caмo c peшeниe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, чacт oт чиитo члeнoвe ca нeгoви пoдчинeни, e инcтитyциoнaлнa ocoбeнocт, ĸoятo мнoгoĸpaтнo e ĸpитиĸyвaнa в Бългapия, чe нe ocигypявa дocтaтъчнa oтчeтнocт.“..

С днешна дата бившият главен прокурор Филчев е сред съветниците на настоящия Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    Не се вярва вече, в тази българска справедливост и пропорционалност, произхождаща от естеството на предмета и върховенството на закона. Тук там някой го отнесе, за всички, техните си хора няма никога да пипнат видно и очевидно.
    Знам за случай, по който осъдена гражданин, който казал каквото казал, но и, че не е пряк свидетел на определена случка, а беше осъден, не знам може би условно, а и трябваше да плаща. За съжаление човекът почина от мъка и дългогодишен тормоз, а документите по делото изчезнаха, от общежитието, в което беше живял. Аз също бях осъдена на пробация, бях обявена за престъпник по престъпление от общ характер, без да знам какво означава, като сякаш бях принуждавани да изпълнявам незаконни решения, да плащам издръжки, каквито в същност следваше аз да получавам за непълнолетния ми син, който умишлено, с полиция и прокурорско разрешение бе изведен от дома ни, без никакво основание, само и само да заформят дела шамари, при две окончателни решения на вкс и бракоразводно дело в моя полза
    Така се случва, когато някой е решил да съсипва обстоятелствено свързани хора, като може би разсъждава, че същите знаят нещо, което ще го изложи.
    Починалият човек, за който писах е бивш мой съпруг, втората жертва съм аз, третата индиректно е майка ми, която почина. Останахме живи аз, дъщеря ми, сина ми, който е с аутизъм и едва ли осъзнава какво се случва и. неговия баща. Пиша за да се знае, че може да се убие по различен начин, включително и чрез организиран и нарочен тормоз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.