Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Ако ГЕРБ не успее да сформира кабинет, няма пречка президентът да проведе втори рунд консултации

Доц. Наталия Киселова: Ако ГЕРБ не успее да сформира кабинет, няма пречка президентът да проведе втори рунд консултации

Defakto.bg

Най-гръмогласен в критиките за независимо разследване на Обвинител №1, е главният прокурор. Съдебната власт трябва да е по тиха.

Доц. Наталия Киселова

„По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати президентът няма изрично определен срок. Има срок, след като вече е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен срок, в който да представи структура и състав на правителство. Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите. Конституцията дава възможност на президента да бъде – от една страна инициатор, от друга – да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме“.  Това заяви в интервю пред БНР доц.  Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя  посочи, че от заявеното от Румен Радев – няма да бъде нито архитект, нито акушер на правителство, може да се направи извод, че сме свидетели на усилия двете първи парламентарни групи да търсят подкрепа самостоятелно.

Времевият хоризонт на правителството зависи от темпа, с който ще бъдат връчвани мандатите.  Ако през предстоящата седмица станем свидетели на връчен проучвателен мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали ще има възможност за формиране на кабинет около ГЕРБ. Ако не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи мандат на ПП – ДБ. След това часовникът ще започне да цъка по-бързо, защото процедурата се ускорява. Теоретично процедурите е възможно да приключат до края на май – началото на юни. Възможно е и да има забавяне, защото и от първата, и от втората парламентарни групи чухме различни срокове„.

В предаването „Неделя 150“ доц. Киселова препоръча партиите да започнат да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките:  „Защото се чуват все по-крайни изказвания. Част от обещанията не могат да бъдат изпълнени„.

По повод една от ключовите реформи, които се планират в съдебната система – приемането на проектозакон за независимо разследване и отговорност на главния прокурор, доц. Киселова  коментира:

Този проблем виси повече от 15 години и днес берем негативни плодове. Усилията да се намери приемлива формула при предишни главни прокурори показваха, че те по-скоро мълчаливо са се съпротивлявали. Най-гръмогласен от гледна точка на критиките е сегашният главен прокурор… Съдебната власт трябва да е по-тиха и да говори през своите актове… Какъвто и да бъде текстът, който ще приеме Народното събрание, действащият главен прокурор ще го оспори„.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.