Последни новини
Home / Законът / Адв. Грета Ганева: Обвиненията в ЕЗА на Тони Иванов са напълно различни от онова, което твърдеше прокуратурата

Адв. Грета Ганева: Обвиненията в ЕЗА на Тони Иванов са напълно различни от онова, което твърдеше прокуратурата

Defakto.bg
Адв. Грета Ганева

„Обвиненията в европейската заповед за арест на Тони Иванов са напълно различни от онова, с което беше ангажирано общественото внимание от страна на Главна прокуратура“, това заяви пред БНР адвокатът му Грета Ганева.

Както по-рано съобщихме испанските власти отказаха да изпълни издадената от Софийската градска прокуратура европейска заповед за арест на Тони Иванов. Той беше сочен от българската прокуратура за един от участниците в заговор за дискредитиране на институциите у нас и персонално на главния прокурор Иван Гешев.

ЕЗА е средство, предвидено в правото на ЕС във връзка със съдебното сътрудничество, обясни  адвокатът на Тони Иванов. „ЕС е съюз на взаимно доверие. Тази заповед е опростена и ефикасна. За да бъде издадена  и удовлетворена тя, трябва да са налице  основополагащите два принципа – взаимно доверие и взаимно признаване. Тогава държавите изпълняват искането, въведено в Шенгенската информационна система“, каза Ганева.

Испанската държава приема, че българската държава, чрез европейската заповед за арест, не е зачела правото на ЕС и не е гарантирала правото на защита. Тази силно репресивна мярка може да бъде приложена само, ако се гарантира правота на защита и съдебен контрол. Правото на защита на доверителя ми не е гарантирано. Четири пъти съм искала от българската прокуратура да ми представи обвинението. Получавам отказ“, заяви тя.

Самият обвиняем не знае в какво е обвинен, каза още адвокат Ганева. „Едва ли не за заговор срещу държавата. Стана ясно, че са използвани специални разузнавателни средства, които не са събрани по предвидения в закона ред“, добави адвокатът.

Според публикация на АКФ   Toни Ивaнoв  нe e издиpвaн oт CГΠ във вpъзĸa c пpoтивoдъpжaвния cюжeт, ĸoйтo ce пpecъздaвa мeдийнo oт pъĸoвoдcтвoтo нa пpoĸypaтypaтa.  Toй e  oбвинeн зa изнyдвaнe чpeз зaплaxи нa тpи лицa дa пpoдaвaт имoт и дa вpъщaт зaeми, ĸaĸтo и зa пpитeжaниe нa 70 г ĸoĸaин, нaмepeн пpи втopи oбиcĸ нa жилищeтo, в ĸoeтo e бил пoд нaeм.

Прокуратурата не преставлява съдебна инстанция и не може да издава европейски заповеди за арест, поясни  . Ганева.я. „Ако ги издава, лицето трябва да има уредена възможност за защита, а това не е налице в случая„. „Всеки път, когато се издават европейски заповеди за арест по подобен начин, те ще падат. Няма да има доверие, че се прилага правото на ЕС„, отбеляза още адвокатъг.

Ако има празнота в закона или противоречие на националния закон с правото на ЕС, по силата на член 5, алинея 4 от Конституцията на България, правото на ЕС се прилага с преимущество, посочи адвокат Ганева.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.