Последни новини
Home / Законът / ВКС публикува решението по делото за катастрофата на гара Хитрино, след като подсъдимите са приведени в затвора

ВКС публикува решението по делото за катастрофата на гара Хитрино, след като подсъдимите са приведени в затвора

Defakto.bg

 

ВКС публикува решението по делото за катастрофата на гара Хитрино през 2016 г. след получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените наказания  

На 19 април прокуратурата съобщи, че мeгaдeлoтo зa влaĸoвaтa ĸaтacтpoфa нa гapa Xитpинo, пpи ĸoятo бяxa oтнeти 7 чoвeшĸи живoтa и пpичинeни знaчитeлни мaтepиaлни щeти, и зaвъpшило oĸoнчaтeлнo c eфeĸтивни пpиcъди зa двaмaтa лoĸoмoтивни мaшиниcти, cъoбщи Aпeлaтивнa пpoĸypaтypa – Bapнa. Тогава прокуратурата обяви, че наложените наказания са  „лишaвaнe oт cвoбoдa“ са зa cpoĸ oт 15 и 12 гoдини.

По закон решенията на съдилищата,  с които осъдителните присъди са влезли в сила се публикуват, след получаване на уведомление от прокурора, че са предприети действия  по привеждането им в изпъление.  ВКС традиционно спазва  законовата разпоредба, а прокуратурата се възползва от нишата и  изпреварващо съобщава добрите за нея новини.

В случая  ВКС отново обявява съображенията си,  след като е уведомен за  изпълнение на наложените наказания, а безспорно информациите от съда за потвърденото решение са особено значими.

  С Решение № 60163/18.04.2023 г. по наказателно дело № 652/2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 16.04.2021 г. по в.н.о.х.д. № 260/2020 г. на Апелативен съд – Варна. Решението не подлежи на обжалване и протест.

 

Подсъдимите Димитър Михнев и Радослав Петков

Делото е образувано по касационни жалби на Димитър Михнев и Радослав Петков срещу решението на Апелативен съд – Варна, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Шумен. С нея подсъдимите като първи и втори локомотивни машинисти са признати за виновни в извършването при условията на независимо съпричиняване на пътнотранспортно престъпление при управление на подвижен железопътен състав с причинена смърт на 7 лица и телесни повреди на 14 лица, като случаят е особено тежък. На Димитър Михнев е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, а на Радослав Петков – „лишаване от свобода“ за срок от 10 години. Лишени са и от право да упражняват професията „машинист – локомотивен, влакова работа“ – Димитър Михнев за 17 години, а Радослав Петков – за 12 години.

Съдебният състав на ВКС приема за неоснователни възраженията за липса на мотиви. Въззивният съд е анализирал доказателствената съвкупност, извел е фактически констатации, въз основа на които е направили съответните правни изводи, отговорил е на доводите на страните.

Не се констатират и нарушения на процесуалните изисквания. Съдът не е допуснал недооценяване, подценяване или превратно тълкуване на доказателствата и доказателствените средства. Относно доводите за опороченост на протокола за оглед тричленният състав на ВКС посочва, че ситуацията на гара Хитрино след дерайлирането на част от влаковата композиция, след изтичането на газ пропилен от едната цистерна, последвалите взривове, както и пожарите, е била изключително усложнена, нетипична по мащаб, по последици, както и по необходимостта от предотвратяване на евентуално изтичане на газ от останалите цистерни, както и за запазване живота и здравето на хората. Върховните съдии отбелязват, че стрелка № 5 (по отношение на която са най-спорните моменти по делото) се е намирала в район от местопроизшествието, изискващ пълно обезопасяване, за да се извършат съответните следствени действия. „Неоснователно е твърдението, че въззивният съд не е отговорил на доводите за опороченост на протокола за оглед, липсата на описание в него на стрелка № 5 и извеждането на изводи по „неясните“ за съда, страните и вещите лица снимки на тази стрелка. Освен че въззивният съд е отговорил на тези възражения, правилно е съобразил, че огледът на местопроизшествието е проведен два дни след инцидента, като по причините, посочени по-горе, мястото на произшествието не е запазено в първоначалното състояние, но това не води автоматично до опорочаване на извършеното следствено действие. Спорните констатации от протокола за оглед са тези, касаещи стрелка № 5. Данни по делото за механично въздействие върху тази стрелка след произшествието, които да са довели до промени в състоянието ѝ, в което е била непосредствено след дерайлирането на влака и падането на стълбове от контактната мрежа, не са събрани“, се казва в мотивите.

Върховните съдии пишат, че са изследвани въпросите за състоянието на железния път преди и след произшествието, както и дали е налице причинна връзка между състоянието на пътя и транспортното произшествие. Изводите на съда, че недоброто поддържане на железния път и наличието на някои отклонения в техническото му състояние не са в причинна връзка с настъпилия противоправен резултат, са изведени от събраните данни чрез гласните и писмени доказателствени източници, проверени с назначените експертизи. Контролираният съд е приел, че събраните доказателства, преценени комплексно и във взаимната им връзка, установяват, че стрелка № 5 е била заключена.

Неоснователни са твърденията, че съдът не е отговорил на възраженията за неустановеност на безопасната скорост на движение. Правилата за движение на железопътния транспорт са уредени в Закона за железопътния транспорт и Наредба № 58 от 2006 г. за правилата на техническа експлоатация, движението на влаковете и сигнализацията на железопътния транспорт, които предвиждат максимално допустими скорости на движение. В случая влаковата композиция се е движела в междугарието от гара Плиска до гара Хитрино с разрешената скорост от 70 км/ч. Последвало е увеличение на скоростта вместо намаляване, което се е налагало от сигналите на входния и предупредителния светофор за влизане на влака в трети приемо-отправен коловоз със спиране и със скорост до 40 км/ч. Влакът е преминал през стрелка № 1 със скорост от 81 км/ч., а след това през стрелка № 5 със 78 км/ч., което е много над максимално допустимата скорост, категорични са върховите съдии. В решението им се казва още: „Необходимо е да се поясни, че ограничението в скоростта от 40 км/ч. не е свързано с конкретното състояние на железния път, а е с оглед влизането на влаковата композиция в отклонителен коловоз. Експертите, изготвили допълнителната комплексна специализирана техническа експертиза относно състоянието на стрелки № 1 и № 5 на гара Хитрино, са категорични в изводите си, че влакът би преминал, без да дерайлира, независимо от недоброто състояние на пътя, ако се е движел със скорост от 40 км/ч.“.

Върховните съдии не приемат твърденията, че неспазването на изискванията за безопасност е в причинна връзка с настъпилия инцидент. Според разписанието влак 90570 е следвало да бъде приет на гара Хитрино на коловоз № 2 без предвиден престой. Във връзка с извършван планов ремонт на участъци от железопътната инфраструктура разписанието на влака е било променено, като той е следвало да изчака 5 минути за среща с пътнически влак, поради което е следвало да бъде приет на трети отклонителен коловоз. За тези обстоятелства превозвачът е бил уведомен, но не и двамата подсъдими. „Макар машинистите да не са били уведомени за промяната в разписанието, те са били длъжни да следят скоростта и управляват влака с разрешената за съответния участък от железопътното трасе скорост, да спазват обозначенията на знаците и сигналите на светофорите. Промяната в движението и по-точно обстоятелствата относно скоростта и коловоза, на който трябва да бъде приет влакът, са била обозначени и със съответната сигнализация по трасето“, се казва в решението на ВКС.

По повод на оплакванията за неправилно приложение на материалния закон върховните съдии посочват, че двамата подсъдими са притежавали необходимите професионални знания, умения и правоспособност да осъществяват дейността на локомотивни машинисти, при това с дългогодишен стаж. „Влаковата композиция е навлязла в населено място с висока скорост, която освен неразрешена за пътния участък, е надвишавала дори разрешената за движение в междугарието, поради което поведението им е било предпоставка за настъпването на изключително тежки последици. Ето защо изводите на контролирания съд относно установеността на квалифициращия признак „особено тежък случай“, са правилни според съдебния състав на ВКС.

Тричленният състав на ВКС не приема твърденията в жалбите за явна несправедливост на наложените наказания. Индивидуализиращите обстоятелства са правилно установени с изключение на приетата проява на престъпна упоритост от подсъдимите, което не само не може да бъде ценено като отегчаващо обстоятелство, но и изобщо да бъде предмет на коментар, доколкото става въпрос за непредпазливо престъпление. За разлика от контролирания съд върховните съдии намират за смекчаващо вината обстоятелство фактът, че машинистите не са били уведомени за промяната в движението на влака. Тези обстоятелства не сочат на необходимост от намеса на касационната инстанция в насока смекчаване на наказанията, тъй като не водят до промяна на изводите на съда за съотношението и тежестта на смекчаващите и отегчаващи обстоятелства.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Един коментар

 1. А.Д.Чернева

  Аз бях в железниците от 1985 до 2016 г. детайлно палознавам длъжността, която изпълнява и има представа и от задълженията на другите служби и знам, че само двамата
  не може да са виновни, има и други, само че са обикновени граждани, вероятно със слаба защита.
  Сега възможно ли е, адвокатите да подадат искове молба в срс и да бъдат,оправдани – не, защо.
  Случвало се е, подобен цирк за едни, за други трагедия, след окончателни решения на вкс, а си водят дела, без страната, г.д.N49538/2015/ срс, 86 с-в. г.д.N35082/2014 г.
  39с-в/ срс, даже и решение се отказа, даже и заверено фотокопие от натурален акт,бил пръснат по други дела, вероятно е, да касае само мен и да се разнася едва ли е допустимо.
  Осъдиха гражданин, само защото казал в съда, че е непряк свидетел, а колко лъжат и изобщо не ги хваща закон .
  Същият го тормозеха, около 8 години и не издържа психически и физически и почина- в същност не знам как е починал, само знам, че живееше в железничарско общежитие от дълги години, знам че случаят е в насъбрали се повече почивни дни, когато повечето си отиват по селата, откъдето са дошли и, че липсват документи от нак.дел, от нои и др.
  Не изключвам нито една ве сия за смъртта му, но случая не е разследван, човекът си заминал…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.