Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев 

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев 

Defakto.bg

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49- ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев  по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).
В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Василев за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – – за това, че през м. юни 2022 г. чрез заплашване e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да
напусне парламентарна група, както и Народното събрание.
С решение на ЦИК от 06.04.2023 г. Р.В. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.
Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Василев.

Разследването е започнало през юли миналата година, като са събрани доказателства за това, че на 13 юни Василев чрез заплахи направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“ в 47-oто Народното събрание и парламента.

Василев бе депутат от  „Има такъв народ“ и като такъв стана министър на спорта в правителството на Кирил Петков. Когато  ИТН обявиха, че напускат коалицията, Василев заяви, че мафията е пробила в ИТН..  На следващия ден от ИТН  на пресконференция пуснаха запис между Христинка Тодорова – депутат от Плевен, и Радостин Василев. В него той й нарежда да напусне парламента, като щял да й прати хора, за да оформят молбата й.

Миналата седмица Василев обяви, че е готов сам да се откаже от имунитета си, след като се запознае с мотивите на искането.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.