Последни новини
Home / Законът / Испания отказа да предаде на Гешев поискан обвиняем заради липсата на съдебен контрол върху издаваните от прокурор ЕЗА

Испания отказа да предаде на Гешев поискан обвиняем заради липсата на съдебен контрол върху издаваните от прокурор ЕЗА

Defakto.bg
Факисмиле от отказа на испанските власти, с който АКФ разполага,  с който е отказана екстрадиция на искания българин от СГП.

 

Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест (ЕЗА) за Тони Иванов, станал известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му организират заговор, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители.    Това съобщи в  публикация на Антикорупционния фонд (АКФ) на страницата си във Фейсбук.

Иванов е арестуван от испанската полиция в началото на месец април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го е освободил.  Публикацията на АКФ  посочва, че  отказът е мотивиран с липса на съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест. Такъв е необходим според задължителното тълкуване от Съда на ЕС на разпоредбите на Рамковото решение за европейска заповед за арест, което регулира предаването на търсени лица между държавите членки на ЕС.

Законопроект за синхронизиране на вътрешното ни право с изискванията на правото на Съюза беше подготвен от Министерство на правосъдието и внесен в 49-ото Народно събрание.

Решението на испанския съд дава важна информация за повдигнатото на Иванов обвинение у нас, пояснява АКФ.
Всъщност Тони Иванов  той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата, става ясно от пубилкацията.  Той е  обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем.
Твърдяното изнудване е с доста спорна формулировка от типа на: „заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал Чакай отчуждаването през април тогава!“ или „заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал „Ние не сме просто никой. Помисли си“, като търсеното лице искал да принуди пострадалия да продаде имот“.
Испания е втората държава, отказала предаване на обвиняем по искане от българската прокуратура в последните седмици,  след като в Сърбия отказа да задържи на нейна територия  двамата обвинени по делото „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев. По този повод главният прокурор разпрати писма с оплакавне и молба за съдейстиве  дo Гeнepaлния ceĸpeтapиaт нa Cъвeтa нa Eвpoпa, Eвpoпeйcĸия ĸoмитeт пo пpoблeмитe нa пpecтъпнocттa, пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Уpcyлa фoн дep Лaйeн и пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт Poбepтa Meцoлa зa нeизпълeниe oт Cъpбия нa  Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa eĸcтpaдициятa нa бългapcĸи гpaждaни.
За отказа на Испания, прокуратурата още не е  направила официално изявление.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.