Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът няма да бърза с възлагането на първия мандат за правителство

Президентът няма да бърза с възлагането на първия мандат за правителство

Defakto.bg

Президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство –  49-ото НС има нужда от време,  за да се приемат най-важните закони и решения, каза той, съобщи БТА.  „Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на нашата страна“, заяви държавният глава.

„За разлика от предишните, 49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство, отбелязва Радев.  Заради това държавният глава е свикал консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на Народното събрание, обясни той. „За да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните закони за страната и най-вече да имаме повече яснота за необходимата времева рамка за тези процеси“, коментира Радев.

Държавният глава благодари на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на проведените консултации и изразената позиция от множеството от тях, че ако бъдат следвани стандартите на конституционната процедура за мандатите и не бъде съставено редовно правителство – политическите формации в парламента няма да имат време да приемат бюджета и важните закони. „А и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година“, добавя той.

По думите му много важно ще бъде накъде ще тръгнат политическите сили тези дни. „Това ще бъде индикаторът. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност, търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България“, коментира той. „Важно е времето на връчване на мандата. По-важно е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни“, каза Румен Радев и добави, че всеки ден е ценен.

Президентът присъства на официалната церемония по подписване на декларация, с която България се  присъединява към Европейския алианс за батерии.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.