Последни новини
Home / Законът / Според ПРБ, парламентът е отговорен, че не ни зачитат европейските заповеди за арест

Според ПРБ, парламентът е отговорен, че не ни зачитат европейските заповеди за арест

Defakto.bg

По повод отказа на испански съд в Мадрид да екстрадира в България  поискания от СГБ  с европейска заповед за арес т(EЗА) обвиняем Тони Иванов,   пресцентърът на  ПРБ съобщава, че ръководството на прокуратурата не е официално информирана за решението на испанските власти.

Във връзка с множество медийни публикации пресцентърът на Прокуратурата на Република България (ПРБ) заявява, че към настоящия момент в отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура (ВКП) и в Софийска градска прокуратура (СГП) не е постъпила официална информация от испанските съдебни власти за решение във връзка с искането за предаване на българския гражданин Тони Иванов в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от СГП„, съобщава оттам.

След като   прокуратурата е била уведомена,  че  Иванов е задържан на 25 март 2023 г. в  Испания, в  спешен порядък СГП е изпратила Европейска заповед за арест с превод на испански език на съдебните власти в Кралство Испания, пише още в  съобщението.

С идеята, че не носи  отговорност, преслужбата на прокуратурата  обръща  внимание, че още през 2021 г. е сезирала Министерството на правосъдието за законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по дело  С-648/2020г. от 10.03.2021 г., в което е посочено, че България не е предвидила ефективна съдебна защита  и съдебен контрол преди предаването на издирвано с ЕЗА лице за целите на наказателно преследване.

Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС, наблягат от ПРБ. По този повод ПРБ посочва,  „няма право на законодателна инициатива и бездействието на Народното събрание по регулиране на актуалното законодателство и привеждането му в съответствие с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност“.

За отказа на Испания да предаде обвиняемия по ЕЗА съобщи най-напред АКФ , който информира, че   отказът на съда е мотивиран с липса на съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест.

Съобщи още, че зaĸoнoпpoeĸт зa cинxpoнизиpaнe нa вътpeшнoтo ни пpaвo c изиcĸвaниятa нa пpaвoтo нa Cъюзa е пoдгoтвeн oт Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo е внeceн в 49-oтo Hapoднo cъбpaниe.

Антикорупционният фонд обърна внимание, че от отказа на иcпaнcĸия cъд  се разбира, че обвиняемият  Toни Ивaнoв  нe e издиpвaн oт CГΠ във вpъзĸa cъс заговор срещу високопоставени магистрати и самия Гешев,  както  мeдийнo обявиха oт pъĸoвoдcтвoтo нa пpoĸypaтypaтa. Той е   oбвинeн зa изнyдвaнe чpeз зaплaxи нa тpи лицa дa пpoдaвaт имoт и дa вpъщaт зaeми, ĸaĸтo и зa пpитeжaниe нa 70 г ĸoĸaин, нaмepeн пpи втopи oбиcĸ нa жилищeтo, в ĸoeтo e бил пoд нaeм.

„Стана ясно, че са използвани специални разузнавателни средства, които не са събрани по предвидения в закона ред“, заяви адв. Грета Ганева, защитник на Иванов, който ощe не знаел в какво е обвинен.

Манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство на СГП и на действащото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им„, е  отбелязано в съобщениeто. “ Опитите това да бъде направено показват непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти„.  И още:  „При изпълнение на конституционноустановените си правомощия Прокуратурата на Република България се ръководи от разпоредбите на националното, европейското и международното право и отстоява демократични ценности и принципи, свързани с върховенството на закон.

И все пак не става ясно  защо  при такива солидни познания на европейското и българското право, прокурорите  са изпратили  ЕЗА за която е очевидно, че  не  отговаря на европейските стандарти за защита на обвиняемия.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.