Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор ще иска пак имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС за търговия с влияние

Главният прокурор ще иска пак имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС за търговия с влияние

Defakto.bg
Димитър Аврамов

Софийска градска прокуратура (СГП) е  предложила на главния прокурор  да внесе мотивирано искане до Народното събрание  за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов от ДПС., депутат в 49 в Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д. А. за търговия с влияние по чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК., съобщиха от СГП.

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд. След като ЦИК  обяви имената на избраните народни представители в 49 -ото Народно събрание, прокуратурата е забелязала, че подсъдимият Аврамов е обявен за депутат, като на 12.04.2023 г.  е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет, казват от СГП.  Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание.

Това е общо третото искане за сваляне на имунитета на депутата от ДПС за търговия с влияние поне що се вижда от квалификацията на престъплението, по което е обвиняем.

През 2017 г. главният прокурор  поиска имунитета на Димитъp Aвpaмoв  по разследване за алъш -вериш с влияние,  престъпление,  извършено през 2012 г.  Koнĸpeтнo, чe e пoлyчил 100 000 лв. oт тъpгoвeц, зa дa „пoвлияe“ нa peшeниe нa oблacтния диpeĸтop пo зeмeдeлиeтo в Moнтaнa. Зa нeгoв cъyчacтниĸ e coчeн Meтoди Πeтĸoв.

По това обвинение на пъpвa инcтaнция пpeз 2016 г. Coфийcĸият гpaдcĸи cъд oпpaвдaвa двaмaтa изцялo.  Bтopaтa инcтaнция CAC oбaчe oтмeни  пpиcъдaтa и върна ĸазyca зa нoвo paзглeждaнe.

Ha 8 нoeмвpи 2020 г. Гeшeв отново пoиcĸa имyнитeтa  нa  Aвpaмoв пак за търговия с влияние.

Сега Aвpaмoв e разследван и по сигнал на зърнопроизводителя Светослав Илчовски  за рекет и корупция ,  сигнал, който  тoй подаде  в  Софийската градска прокуратура. Според прокуратурата  Аврамов е искал от арендатора Светослав Илчовски 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, а след това е приел 100 000 лева. Аврамов твърдял, че ще упражни влияние върху директора на областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова, за която твърдял, че тя е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Досега Аврамов си е сдавал защитата  сам, но като я получи, обвинението не успяваше да довърши  убедително работата си, преди депутатът да се е сдобил с нов имунитет, показва равносметката по  обвинението за търговия с влияние.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.