Последни новини
Home / Законът / Министерски съвет одобри промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Министерски съвет одобри промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Defakto.bg

 Правителството  одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, подготвен от  Министерството на финансите.

Законопроектът има за цел да въведе в българското законодателство мерките, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, установени в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (MONEYVAL),  е обяснено в съобщение на правителствената пресслужба.

През декември 2022 г. законопроектът бе одобрен от Министерския съвет и внесен за обсъждане и приемане от 48-мото Народното събрание, като бе приет на първо гласуване през януари 2023 година. Поради прекратяване пълномощията на 48-то Народно събрание, законодателната процедура бе прекратена. ЗИД на ЗМИП беше повторно публикуван за обществена консултация и след отразяване на технически бележки беше внесен отново за разглеждане от Министерския съвет.

С новата уредба се цели да бъдат адресирани някои пропуски и непълноти в действащата нормативна уредба, включително въвеждане на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление. Усъвършенства се механизмът за разрешаване на несъответствия между информацията за действителна собственост в Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел и информацията за действителна собственост, установена по други канали, както и се въвежда в регистрите възможност за вписване за наличие на уведомление за несъответствие.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.