Последни новини
Home / Законът / „ПП-ДБ“ ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив за Пловдивския панаир

„ПП-ДБ“ ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив за Пловдивския панаир

Defakto.bg
Кметът на Пловдив Здравко Димитров

“Продължаваме Промяната – Демократична България” ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пропусна да обжалва промяната в капитала на дружеството “Пълдин туринвест”, с която Пловдивският панаир премина изцяло в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, съобщи пресцентърът на „ДБ“.

Коалицията също  настоява Министерството на културата да ускори процедурата по обявяването на Панаира за недвижима културна ценност с национално значение и така да го предпази от разрушаване.  Това заявиха на брифинг в Народното събрание петима депутати от ПП-ДБ, избрани от Пловдив и Варна – Даниел Лорер, Йордан Иванов, Никола Минчев, Стела Николова и Манол Пейков.   В 17 ч. на 24 април изтече срокът, в който община Пловдив можеше да обжалва съдебното решение, с което 29% от акциите на община Варна в Пловдивския панаир се апортират в контролираното от Гергов дружество  и така той става собственик на 80% от капитала на Панаира. Въпреки, че градската управа е  можела да внесе и електронно или по куриер жалбата, както е ставало, не го е напривила.

В Пловдив в продължение на много години се случва скрита приватизация със съдействието на управлението на ГЕРБ в общините Пловдив и Варна, в ущърб на всички българи. Процесът започна още през 2017 г.”, казва  Даниел Лорер (ПП), който бе водач на листата на ПП-ДБ във Варна.

Общинският съвет на Варна още през 2017 г. реши да върне акциите си от Панаира на държавата, но кметът от ГЕРБ Иван Портних не изпълни решението. Подадох сигнал до окръжната прокуратура във Варна, до софийска градска прокуратура, наследник на специализираната, и се оказа, че за кмета Иван Портних решението на общинския съвет било пожелателно. Можем да обобщим, че много институции работиха в интерес на Гергов”, заявява  Стела Николова (ДБ), бивш общински съветник във Варна.

На фаталния 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров беше в отпуска, и.д. кметът Родопски бил в командировка в София, а шефът на правната общинска дирекция – в болнични. Така проспаха да обжалват”, каза депутатът от ДБ от Пловдив Йордан Иванов. И предупреди, че Гергов вече може да събори палатите в Панаира и да построи  жилищен комплекс върху 350 декара площ в централната градска част. “Това е емблематичен пример как не трябва да се упражнява властта и как може да се удовлетвори частен интерес с  обществено благо”, обрща внимание бившия областен управител на Пловдив.

Ще сезираме прокуратурата за възможна безстопанственост, защото отново виждаме как се пропускат възможности да се защити общественият интерес от тези, които трябва да го правят. Надяваме се  прокуратурата да си свърши работата. Ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това ще предотврати евентуалното събаряне на палати или застроявене”, заяви Никола Минчев, който бе водач на пловдивската листа на ПП-ДБ.

През 2006 г. цената на Панаира е била 400 млн. лв., сега надминава 1  милиард. Гергов е правил заменки с имоти със стократно занижени цени, за да овладее Панаира. Напускането на ГЕРБ от кмета Здравко Димитров е за да си осигури спокойни старини. Панаирът е на всички, не е само пловдивски, това е едно от най-старите изложения в Европа и не можем да позволим да се създаде жилищен комплекс на негово място. Битка ще продължи”, отбелязва и  пловдивчанинът от ДБ Манол Пейков.

Пред „Пловдив 24“  зам.-кмета Величко Родопски говори за  незаинтересованост на държавата около Изложението. Формално е прав, тъй като общината няма дял в него, държавата има. Но схемата е широка, затова тя ще доведе до разместване на дяловете в полза на Гергов. Ключови са варненските акции от Изложението, дадени на морския град при втория мандат на ГЕРБ.  Варненският общински съвет бе разпоредил по едно време акциите да бъдат върнати на държавата, но се оказа, че кметът Иван Портних не е изпълнил волята му. Така миналата година Портних ненадейно поиска дела на Варна от Изложението да бъде апортиран в „Пълдин туринвест“ – смесено дружество на Пловдив с Гергов, също под контрола на бизнесмена, през което той държи Изложението. Именно апортът води до разместване на процентите в Панаира, коментира изданието.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.