Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура обучава местна власт по теми, свързани с пътната безопасност

Върховна административна прокуратура обучава местна власт по теми, свързани с пътната безопасност

Defakto.bg
Зам. – главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева

Зам.- главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева, прокурори от ВАП и експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) проведоха  първо съвместно обучение за подобряване на пътната безопасност и взаимодействието на местната власт, съобщи държавното обвинение.  То е по  инициатива на ВАП и е проведено под надслов „Контрол за законосъобразност на актовете на органи на местната власт и местно самоуправление съобразно КРБ, АПК, ЗСВ – същност, характерни проявления, добри практики“.  В него участие са взели прокурори от ВАП, Апелативна прокуратура-София и Апелативна прокуратура-Пловдив, следователи от Националната следствена служба, инспектори от Главна дирекция „Национална полиция“, експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) и от Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ).

Обучението се случва ден след като КС  запази  административния надзор на прокуратурата по  спазване на  законността във всички области на държавното управление, включително дейността на контролните органи, и да се намесва, като прави предложения за преодоляване на закононарушенията.   На практика се  запазват  оспорените й правомощията  да възлага проверки и ревизии при данни за незаконосъобразни действия и да  прилага превантивно законови мерки  в случай, че  може да бъде извършено закононарушение, а не престъпление.

Идеята за провеждането на този семинар се роди в края на миналата година, когато имахме няколко работни срещи с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а след това и с Националното сдружение на общините„, казва Десислава Пиронева при  откриване на форума. Има  много проблеми, които могат да бъдат  решени ефективно, като  бъдат идентифицира най-належащите проблеми, посочва тя. „Надявам се това да е само първото обучение, защото ефективното решаване на общите ни проблеми, независимо че всеки от нас има различни правомощия съобразно закона и Конституцията, е възможно само, когато обединим усилията си“, заявява тя.

Прокурори  от отдел „Надзор за законност“ при ВАП са обърнали внимание на видовете административни актове, издавани от местните органи на власт и управление, както и на участието на прокурора в производството по издаване на административните актове. На фокус  са поставени  недействителните административни актове и мерки на прокурорите по реда на надзора за законност при разкриването им, както и на характерните проявления на прокурорската дейност и добрите практики.  Експерти от ДАБДП наблягат на  управлението на общинската пътна инфраструктура и поддържането й, правата и задълженията на компетентните органи и процедурите за управление на безопасността на пътната инфраструктура, както и на нормативните изисквания и фактическото положение.

Следващи обучения по инициатива на ВАП за подобряване на пътната безопасност е планирано да се  проведат през есента.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.