Последни новини
Home / Законът / Заради намалени разходи и увеличени приходи Пленумът на ВСС отказа да съгласува законопроекта за държавния бюджет на МС

Заради намалени разходи и увеличени приходи Пленумът на ВСС отказа да съгласува законопроекта за държавния бюджет на МС

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет не съгласува проекта на решение на правителството  за одобряване на законопроект за държавния бюджет за 2023 г., в частта относно бюджета на съдебната власт.  Пленумът  поддържа своето решение, с което е утвърдил параметрите по проекта на бюджет на съдебната власт за 2023 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2024 г. и 2025 г.

До решението  за  несъгласуване Пленумът стигна след писмо от МФ от  24.04.2023 г. в което се отбелязват разминавания във вижданията на ВСС и МС по разходната и  приходната част по законопроекта за за бюджета на съдебната власт.

Според становището на МС по чл. 2 от законопроекта в частта на разходите за съдебната власт е в размер на 1 087 529,4 хил. лв., тоест със  105 117,5 хил. лв. по-малко от предложения от ВСС проект в размер на 1 192 646,9 хил. лв.

В частта на приходите разликата е с 5000 хил. лв., като МС предвижда по чл. 2 увеличение на приходите от съдебни такси с тази сума и общият размер на приходите да се промени от 95 000 хил. лв. на 100 000 хил. лв.

При предложените от МС параметри за бюджета на съдебната власт ще могат да бъдат увеличени възнагражденията на младшите магистрати от 01.01.2023 г. с 15,6%, в съответствие с разпоредбата на чл. 218, ал. 2 от ЗСВ; да се увеличат възнагражденията на магистратите и съдебните служители с 10% от 01.04.2023 г., както и да се направи доплащане на разликата в изплатените средства за облекло на съдебните служители.

Осигурени са средства по бюджета на ПРБ за назначаване на експертизи по възложено на Националната следствена слуба досъдебно производство, свързано с разследване на престъпления по чл. 253, ал. 255 от Наказателния кодекс и чл. 321, ал. 6 от НК  (делото „Нексо“), както и за годишен абонамент към международни платформи.

Съгласно ЗСВ е обезпечено изпълнението на мярка „Укрепване на ролята на Инспектората към ВСС за превенция и противодействие на корупцията в съдебната система (Q4/2022) от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

В непълен размер, на 72 % са осигурени средства допълнителни възнаграждения на съдии, прокурори или следователи  с оглед натовареността по чл. 233, ал. 6 от ЗСВ и значително – с 46 963,7 хил. лв., е намален размерът на капиталовите разходи спрямо заложените от ПВСС, съобщи ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.