Последни новини
Home / Законът / Главните прокурори на България и Украйна подписаха Меморандум за трайно разбирателство и сътрудничество

Главните прокурори на България и Украйна подписаха Меморандум за трайно разбирателство и сътрудничество

Defakto.bg
Главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Акцент в разговорите между главните прокурори  беше поставен върху необходимостта от изграждането на трайни механизми за партньорство между институциите.

Иван Гешев и Андрий Костин са обсъдили и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заяви, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 000 са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

Гешев е запознал колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние, посочва съобщението.

Иван Гешев уверил украинския си колега, че българската прокуратура ще бъде силен и достоен партньор, за да могат двете държави заедно успешно да се противопоставят на военните престъпления, агресията и геноцида.

“Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия. Вярвам също, че поставяме началото на дълготрайно сътрудничество и взаимодействие в интерес на всички българи и нашите украински приятели. Уроците на историята са, за да не повтаряме най-черните ѝ времена”, заяви Иван Гешев.

Прокурор Андрий Костин изказал „дълбоката си благодарност към българската прокуратура и специално към главния прокурор за спасението и защитата на семействата на украинските прокурори, които в първите дни на войната бяха ескортирани от Украйна и подслонени в България“, се казва в съобщението. Благодарил и за  подкрепата на България за резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия. „За мен подписаното споразумение не е просто гаранция за добро сътрудничество, а доказателство за истинско приятелство. В нашето тежко положение, приятелите са ни истински необходими и те се познават именно когато идват в най-трудните моменти”, заявява Андрий Костин.

От изявление на главния прокурор Иван Гешев за faktor.bg. се разбира, че България, както и всички държави, които са страни по Римският статут на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на съда. „Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция“, казва Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.