Последни новини
Home / Законът / Кръгла маса за популяризиране на защитата на работници или държавни служители, които подават сигнали за нарушения

Кръгла маса за популяризиране на защитата на работници или държавни служители, които подават сигнали за нарушения

Defakto.bg
Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов

Комисията за защита на личните данни съвместно с Базелския институт за управление и Българския институт за правни инициативи организира  кръгла маса за „Популяризиране на влизането в сила на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения – въпроси и отговори“.  Събитието се провежда в петък от 10 ч. в  Гранд хотел  София, конферентна зала „София“, съобщиха от БИПИ.

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения беше приет в края на работата на 48-то Народно събрание и е част от законодателните мерки предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Съгласно неговите разпоредби за първи път в българското законодателство се предоставя възможност на сигнализиращите лица, които оповестяват информация за нарушение, станало им известно в качеството им на работник, служител или държавен служител, да получат защита и закрила.

Законът също така задължава и почти всички работодатели в страната, частни и публични, да създадат вътрешни канали за подаване на сигнали, гарантиращи съответно ниво на защита и конфиденциалност. Неговите разпоредби определят КЗЛД като основен външен канал за подаване на сигнали и за предоставяне на информация, свързана със защитата и закрилата на лицата, които подават сигнали.
Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов и членът на КЗЛД Цанко Цолов ще представят особеностите на канала за вътрешно подаване на сигнали и на канала за външно
подаване на сигнали за нарушения. Проф. Веселин Целков, член на КЗЛД ще разясни модела на системата за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Членът на КЗЛД Мария Матева ще говори за осигуряване защита и възможност на лицата за подаване сигнали за нередности без страх от последващи репресивни действия, както и за роля на КЗЛД в този процес.
От друга страна, Цветомир Тодоров от Български институт за правни инициативи и адв. Михаил Бояджиев ще представят Директива (ЕС)2019/1937 за защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения, и ще разгледат въпросите за отговорността за вреди при транспониране на тази директива. Адв. Йордан Владов и Мария Йорданова, главен експерт в Правна програма на Центъра за изследване на демокрацията ще говорят за исковете за вреди, причинени на сигнализиращите лица и ще разгледат възможностите за защита на правата на сигнализиращите лица.
Форумът е част от националната информационна кампания на КЗЛД по темата и на него ще бъдат представени и обсъдени новите елементи в сигнализирането и защитата на
лицата, подаващи сигнали, както и новата роля и отговорности на институциите и частния бизнес при изпълнението на закона.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    Е, аз като пуснах сигнал срещу незаконното прилагане на рестрикциите от г.д.N49538/15 г., В решението по което дори не фигурира с актуалната си фамилия и никой връчител не може да ми връчва решения с неактивни данни, какво се случи – нищо, освен измислени дела-шамари, дългогодишна, вече 6 годишна пълна раздяла със сина ми, която не направи впечатление на никой магистрат, по нареждане вероятно, такива престъпления, които са срещу личността, следва да бъдат оглавявани, за да не се повтарят никога. Никога държавата, чрез институциите си, не следва да разделя за такъв дълъг период от време дете от майка без никаква причина, само по нечия хрумка, да отчуждава дете от майка, с идея да бъде манипулирано, та чак зомби рано, да допусне чужди хора, в моя случай до сина ми с увреждане от артистичния спектър, най- лесно лъганите и манипулирани, да разделят и брат от сестра, за да страдам дружно, страданията да донесат болести, болестите смърт.
    Безобразие на…………следва да излезат наяве, вкл.и доста глупавия измислен начин да се крадат пенсиите ми от 2015 г.
    НОИ или ТП на НОИ също са в играта, като разчитат все още на с.помощ, очевидна, не съобразих също 22 от гпк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.