Последни новини
Home / Законът / Нов щурм на следователите и прокурори срещу независимото разследване на гл. прокурор, изборът на членове във ВСС и още (допълнена)

Нов щурм на следователите и прокурори срещу независимото разследване на гл. прокурор, изборът на членове във ВСС и още (допълнена)

Defakto.bg
Борислав аСрафов, директор на Националното следствие

Камарата на следователите поднови щурма срещу  правителствения законопроект за контрол на главния прокурор.  След като преди десет дни  разпрати  писма до   американския посланик , председателят на американският конгрес, държавният държавният секретар на САЩ,   Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова,  Роберта Мецола, тя отново е  сезирали  европейски институции, съобщиха оттам.  Този път следователите са се оплакали само на председателя на Европейския парламент (ЕП), заместник-председателите и председателите на парламентарни групи в ЕП срещу  внесения от Министерски съвет в Народното събрание законопроект за разследване на главния прокурор и за премахване на възможността НС да избира  действащи магистрати за  членове на Висшия съдебен съвет.

Това се случва след като в петък Конституционинят съд  посече надежда им, че следствието може да стане независима служба, а в случай на престъпление,  разследването на  главния прокурор  да се  възлага на НСлС, чиито директор е зам.  главен прокурор, подчинен и избиран от ВСС по предложение на главния.

В  новите писма са изразени  опасения  на следователите  за нарушаване на принципа на върховенството на закона в България,  описват се  отделни  текстове от законопроекта,  твърдят противоречия с Конституцията.

Недопустимо е предложението „на върховен съдия да се възлагат прокурорски функции по анализ на обосноваността на подадения срещу главния прокурор сигнал и да му се възлага да се произнася по него“, пишат следователите.   Изборът на съдии за неприсъща дейност противоречи на статута им,  а обвинителната функция е предоставена от конституционния законодател на прокуратурата  (чл.127, т.3 КРБ),  се казва в становището.

„Като две капки вода“ в оплакването  са възпроизеведни скорошни изявления на главния  прокурор, че с въвеждането на нова фигура – съдия с ранг на върховен, който ще бъде назначаван на прокурор, докато тече разследване на Обвинител номер едно,  се създава  паралелна структура в самата прокуратура само за пет души –  главният прокурор и неговите заместници, т.е. за шест или седем лица се предвижда специален ред за разследване, което категорично било в  нарушение на Закона за нормативните актове.  Питат европейските депутати,  кой ще контролира контролиращия прокурор, макар че в проекта има отговор на този въпрос.  Всъщност целта на оспорвания законопроект е тъкмо да се гарантира, че  независим магистрат,  а не подчинен прокурор ще разследва главния – едно предложение получило одобрение като „жизнеспособно“ от Венецианската комисия за право.

Камарата се обявява и срещу въвежданото  обжалването на две инстанции  на отказите  на прокуратурата да  образува  досъдебни производства. Посочва, че  подобен контрол би иззел конституционно определените функции на прокуратурата, би натоварил прекомерното съдилищата и прокуратурите, а резултатът ще е скъпо и забавено правосъдие.

Протестират срещу  предложението Народното събрание да изпраща във ВСС  хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи вместо действащи съдии, прокурори и следователи. Освен, че така формулирана въпросната норма би била дискриминационна, това няма да доведе и до по-добра работа на ВСС, няма да реши и вътрешните проблематики“, категорични са от КСБ.  Интересно е, че нямаше протести,  когато именно Венецианската комисия миналата година обави, че   „зa пopeдeн път излaгa cтaнoвищeтo, чe oт пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa в Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нe тpябвa дa влизaт пpoĸypopи, a пpeдcтaвитeли нa дpyги пpaвни пpoфecии“.

Описани са още серия предложения в законопроекта,  които Камарата и ръководство на следствието  не одобряват.

Неясно е обаче на какво се разчита –   законопроектът не е приет, не е минавал  и на конституционна ревизия.  Пък тъкмо  защото сме правова държава, в която върховенството на закона е над всичко, нали така ?,  нито една от чуждестранните институции, служби, председатели и прочие,  не могат да заместят решенията на българските власти. Пък и в ЕС тъкмо експертните органи като  Венецианската комисия  са на особена почит,  а  Комитета на министрите на СЕ  изрази  одобрение за оспорвания от гл. прокурор Гешев и подчинените му   правителствен законопроект. Евроатланическите партньори на Гешев – също.

 

Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите
По-късно стана известно, че становище  срещу „механизма за разследване на главния прокурор“ e изпратено до председателя на ЕП Роберта Мецола, нейните заместници и председателите на парламентарни групи и от Асоциацията  на прокурорите в България.

В него са поствени  същите въпроси, като тези на  Камарата на следователите, като е  акцентирино на предложението разследващи полицаи от структурата на МВР да извършват разследването срещу главния прокурор.  Посочва се, че  това е “ пряка намеса в независимостта на съдебната власт“.

Логично в този смисъл може да бъде направен извод, че по този начин ще се осигури не „назначения да разследва главния прокурор съдия с ранг ВКС“ да ръководи разследването, а министърът на вътрешните работи, което сочи единствено и само на опит за вмешателство на изпълнителната власт в работата на съдебната власт и по конкретно на прокуратурата“.

От АПБ възразяват и срещу изключването на представителите на прокуратурата и следствието от квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет, предвидено със същия законопроект.

„Прокурорите и следователите следва да бъдат независими при изпълнение на конституционно установените им правомощия и във ВСС следва да имат толкова представители, колкото имат и съдиите, тъй като и Конституцията не прави разделение в тази насока. Противното би означавало поставяне на прокурорите под зависимостта на съдиите и на обществеността, адвокатура и др. посочени в предложението. Така изначално недопустимо се прокарват внушения, че единствено в прокуратурата според вносителите на предложението има корупция, неправомерно влияние и нисък морал, което е невярно“, се  казва  в становището.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.