Последни новини
Home / Законът / След решението на КС, ВАП започна проверка на правителството по изпълнението на санкциите срещу Русия

След решението на КС, ВАП започна проверка на правителството по изпълнението на санкциите срещу Русия

Defakto.bg

 

Десислава Пиронева, зам. главен прокурор на ВАП, гл. прокурор Иван Гешев и зам. главния прокурор във ВКП Красимира Филипова.

Върховната административна прокуратура е образувала преписка по информация в средства за масово осведомяване,  свързана изпълнениете на санкциите от правителството, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия, съобщиха оттам.  Медийните основания не са уточнени, но прави, впечатление, че интересът по темата идва два дни след като Конституционният съд потвърди администравния  надзор за законност  и правомощия на прокуратурата да прави  проверки, ревизии и да извършава други действия по чл. 145 от ЗСВ спрямо изпълнителната власт.  Именно тези правомощия бяха оспорени от кабинета пред Конституционния съд, като излизащи извън пределите на основните й правомощия, свързани с наказателната политика на държавата и доближаващи общия надзор по конституцията от 1971 г.

След като КС обяви мотивите си в четвъртък и докато Гешев е на посещение в Украйна, където подписа  меморандум за сътрудничество с колегата си,  ВАП се заема със  задължения на държавата  по два регламента на СЕ и ЕС, свързани с  ограничителни мерки срещу Русия заради войната в  Украйна.

В съобщението е посочено, че  с  Решение № 789 от 20.10.2022 г. на Министерски съвет (МС) се създава Координационна група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, в която участват представители на всички министерства, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Агенцията за обществени поръчки, на Агенция „Митници“ и на държавни органи, които имат функции във връзка с прилагането на ограничителните мерки на Европейския съюз, пише в съобщението.

Като се позовава на потвърдените си правомощия по чл. 145 от ЗСВ,  ВАП е  изискала  сведения от МС и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи, както са изброени в приложение I от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 269/2014.

От прокуратурата искат да узнаят още и всички  въпроси,  които са разгледани за установяването на „обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях“, както и “ други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект„, включително и  постигнатите резултати.

Като получи информацията,  ВАП ще  извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и предприемане на нормативноустановените мерки при незаконосъобразни действия съобразно АПК и  ЗСВ. При констатиране на данни за престъпления от общ характер, ще бъде сезира компетентната прокуратура,  гласят  финалните  изречения  на съобщението от ВАП.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.