Последни новини
Home / Законът / От седмицата: Ученици станаха съдии, прокурори и адвокати в симулиран съдебен процес по „Албена“ на Йовков

От седмицата: Ученици станаха съдии, прокурори и адвокати в симулиран съдебен процес по „Албена“ на Йовков

Defakto.bg
Кои  грешки по глава „Съдебна власт“ в Конституцията отбелязва проф. Пенчо Пенев
    През седмицата  в Съдебната палата в  София се проведе симулиран съдебен процес върху разказа и драмата „Албена“ на Йордан Йовков, съобщи  Съюзът на съдиите в България.
 Тогите на  „съдии, прокурори, адвокати, свидетели “  в съдебния  процес  наметнаха   ученици от 11 клас на 164 ГПИЕ “ Мигел Сервантес“.     Събитието е част от Проекта на Съюза на съдиите в България в сътрудничество с български училища „За върховенството на закона през философия и литература“ с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.

   Наскоро по инициатива на  Съюза на съдиите в България  и Нов български университет бяха представени 11 документални интервюта със  участници в процеса по създаване на действащата  Конституция с фокус върху  съдебната власт.

Своите спомени за  създаването на Конституцията от 1991 г. разказаха:  народни представители от VII Велико Народно събрание – Петър Обретенов, проф. Янаки Стоилов, Златка Русева, Мариела Митева, Георги Пирински, доц. Красен Станчев, експерти, участвали като в  съавтори в конституционния проект – проф. Емилия Друмева, проф. Снежана Начева, проф. Красен Стойчев; проф. Пенчо Пенев – министър на правосъдието и народен представител в VII Велико народно събрание 1990-1991 г.,  проф. Васил Мръчков –  заместник-председател на Държавния съвет от 18.12.1989 до разпускането 10.04.1990 и председател на законодателната комисия към 35-то Народно събрание януари-април 1990.

Проф. Пенчо Пенев

Като грешки  на конституционния законодател  по глава “  Съдебна власт“, проф. Пенчо Пенев  очерта:

1. Паритетът между парламентарната и професионалната квота във ВСС – смята, че правилното съотношение е 1:2, защото ролята на не-професионалната квота трябва да е само  коригираща.

2. Парламентът да излъчва за членове на ВСС магистрати.
3. Парламентът да формира сам не-професионалната квота във ВСС, на практика въз основа на квотно разпределение между управляващите партии. В другите страни кандидатите се избират от парламента, но по предложение на професионалните организации и академичните среди. Тази грешка е възпроизведена и в Инспектората на ВСС, посочва  професорът.
Интервютата по проекта  “Документални интервюта за създаването на Конституцията от 1991 г.” са взети от  проф. Екатерина Михайлова, също участник в процеса по приемането на новата Конституция.
Можете да ги намерите тук 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.