Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков за запазения надзор на прокуратурата: КС видя нещата каквито пише че са, а не каквито са реално

Крум Зарков за запазения надзор на прокуратурата: КС видя нещата каквито пише че са, а не каквито са реално

Defakto.bg

БСП е най-гласовитата по темата за джендърите, което въобще не ѝ прави чест”, заяви правосъдният министър

Надявам се, че  този път законът за отчетност и разследване на главния прокурор ще бъде приет

Главният прокурор защитава своята привилигеия. Той е единственият човек в момента, който ако се наложи да бъде разследван, ще бъде разследван привилигировано  – от свой пряк подчинен – така ка министърът на правосъдието Крум Зарков и добави, че такава привилегия не се дължи на никого.  Той  коментира в предаването„Събуди се“ на  Нова тв.  кампанията от последните дни и седмици  срещу законопроекта за отчетност и независимо разследваен на главиня прокурор.

„Никой не може да има привилигии при едно разследване, ако има данни за него“, категоричен бе Зарков.    “ Това не е моя   прищявка или фиксация, това е задължение на държавата поне от 2009 г. насам  след осъждането от ЕСПЧ по  делото „Колеви “  заради,  което сме осъжда многократно и всички се кълнат, че това трябва да се случи„. Но вече 15 години, когато дойде времето за премахване на неравенството се „появяват писма, пресконферениции, и медиийн и публикации“,  с идеята пак да бъде  блокиран процеса, коментира той.

„Надявам се този път да не се случи това и законопроектът да  бъде приет,  след като имаме думата на най-важните политически партии в момента ( ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС ) , че те ще го гласуват,  отбеляза министърът.

За решението на Конституционния съд, който през седмицата отхвърли искането на правителството да обяви противоконституционност на текстове от ЗСВ, които утвърждават прокурорския надзор над „пешеходните пътеки“ , тоест върху всички сфери на държавното управление,  които са далече от същинските й наказателни  функции, Зарков заяви:

„Струва ми се, че КС на 30 странци се ограниичи до това да види нещата каквито  пише че са,   а не такива каквито са  реално.  Това е негова право, а както той самият съд отбеляза, законодателят трябва  да вземе своите решения“, каза министърът. 

Обвиненият за убийството в Перник може да получи до 20 години затвор. Но това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало множество индикации за домашно насилие? Затова трябва да се предприеме подход, който не трябва да допуска подобни неща да се случват. Този дебат обаче от твърде много време е замърсен, заяви  Зарков в отговор на въпрос за  убийството в Перник, при което загина жена, жертва на домашно насилие.

По думите му в България дебатът за домашното насилие е засенчен от други удобни въпроси – джендъри, хомосексуални права и какво ли не още. „Няколко са партиите, които говорят по тези въпроси. БСП е най-гласовитата по тази тема, което въобще не ѝ прави чест”.

Според Зарков от години се знае какво трябва да се направи по въпроса и дори е внесен законопроект. „Трябва да се изгради система, която да координира усилията на различни органи – МВР, Министерство на правосъдието, социални грижи. Трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена. трябва да се работи и с насилника. Трябва да се обърне внимание и на психичното здраве в България”, посочи още министърът.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.