Последни новини
Home / Законът / Б. Сарафов: Това беше опит за убийство, И. Демерджиев: Има заподозрени, говорителят на НСлС опроверга и двамата (допълнена)

Б. Сарафов: Това беше опит за убийство, И. Демерджиев: Има заподозрени, говорителят на НСлС опроверга и двамата (допълнена)

Defakto.bg
Следата от взрива, която очевидно не е засегнала пътното платно. Според зам.-главният прокурор Сарафов и директор на националното следствие Борислав Сарафов взривът е бил страшен  и целта му е била да убива. Той обяви, че е  използван 3 кг взрив, който е предизвикал огнен стълб с височина 4-5 метра и дупка с 30-40 см дълбочина и 3 метра диаметър.  Пострадалият брониран  автомобил още  не е показан. Снимка БНР

Става дума за концентриран и насочен взрив..  Това беше опит за убийство…Работим по всички версии, но това е основната версия „  Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод вчерашния опит за посегателство на  главния прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че в огледа вчера на мястото на инцидента освен представители на българските служби е участвал и израелски експерт по контратероризъм.

Взривното вещество с еквивалент на 3 кг тротил е направено самоделно, а не фабрично, което говори за максимален професионализъм при неговото изготвяне и при насочването на взрива. Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, посочи Сарафов.

Това говори за изключителен професионализъм  на този който го е изготвил бомбата, каза Сарафов.

Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае концентрират и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета към пътното платно. Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив и много добра насоченост. Въпрос на може би частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не са предния десен калник. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила„, каза той.

„Извършителят е имал визуален контакт с пътя, с автомобила и е контролирал ситуацията, за да може да взриви устройството в точния момент. За щастие, това е спасило живота на всички, той е избързал с частица от секундата“, отбеляза Борислав Сарафов.

Премиерът Гълъб Донев провежда съвещание с ръководителите на МВР, прокуратурата, и специалните служби заради вчерашната експлозия, насочена срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

В срещата участва и министърът на вътрешните работи, на правосъдието, заместник-главният прокурор, който в момента изпълнява функциите на главен по заместване, представители на всички служби и структури на МВР, които имат отношение към взрива, уточни още преди края на срещата вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той каза, че  има  заподозрени за опита за атентат:  “Имаме заподозрени, но не мога да изпадам в подробности. Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, но това се проверява. Има много варианти да бъде проследен маршрута на автомобила. Изследваме всички възможности да бъде проследен маршрута на автомобила. Няма пострадали, видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на конкретно този автомобил. Нивото на защита на този автомобил е по-високо и това взривно устройство дори да имаше директно попадение, не може да причини щети на пътниците в купето. Именно бронировката на автомобила, използван от главния прокурор, е била решаваща„, отбеляза вътрешният министър.

Прокуратурата не потвърди,  че има заподозрени по случая.

Нищо и от съобщеното от прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не отговаря на действителността, се  разбра от думите на говорителя на Националната следствена служба Мариян Маринов.

Следовател Маринов е категоричен, че тепърва ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е видът на взривното вещество и устройството, как е било активирано, количеството на взрива и евентуално произходът. По-рано днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е шеф на НСлС, обяви, че експертиза вече е показала, че използваното взривното устройство е самоделно. „На мен такова нещо не ми е известно„, каза обаче говорителят на следствената служба, съобщи Сега.

Според него не може да се отговори и на въпроса какво количество тротил е използвано за бомбата, а оценката на Сарафов, че става дума за поне 3 кг е „само предварителна преценка“. Освен това следовател Маринов не е чул в разследването на атентата да участва израелски експерт по контратероризъм. Преди това зам.-главният прокурор заяви пред журналисти, че такъв експерт е огледал мястото на произшествието и е останал възхитен от сложността на бомбата.  Предстоят множество експертизи, които да отговорят на основните въпроси – какъв точно е бил видът на взрива, неговото количество, ще се търси дали може да бъде установена страната на производство, съобщи следовател Маринов. Ще продължат и разпитите на свидетели.

Неизяснени остават щетите по автомобила на Националната служба за охрана, с който е пътувал Иван Гешев. По думи на Сарафов те са значителни, но говорителят на НСлС, който все пак води разследването, заяви, че не може да конкретизира. „Лични възприятия нямам. Каквото и да ви кажа, няма да отговаря на действителността“, обясни той.

Тайна  остава  кога главният прокурор е решил да пътува по този маршрут към Самоков и дали е бил със семейството си, както първоначално беше съобщено.

Отговорът на въпроса по какъв начин хората, които са сложили взрива, са знаели какъв е маршрута на главния прокурор ще стане ясен в края на разследването, обясни още Маринов:  „Това ще го разберем в края на разследването“.

В Националната следствена служба няма информация в момента за заподозрени за взрива при кортежа на главния прокурор, посочи още следователят. Така следовател Маринов изненадващо опроверга и вътрешния министър Иван Демерджиев, който каза по-рано, че вече има заподозрян за атентата.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.