Последни новини
Home / Законът / Отзвуци от инцидента с Гешев: От опит за покушение срещу държавността до пръскачките пред Народното събрание (допълнена)

Отзвуци от инцидента с Гешев: От опит за покушение срещу държавността до пръскачките пред Народното събрание (допълнена)

Defakto.bg

Днес от 11 ч прокурори, следователи и съдебни служители ще протестират пред съдебните палати в цялата страна заради инцидента с главния прокурор Иван Гешев между самоковските села Железница и Ковачевци вчера, съобщи БНТ. Все още няма официални заключения от разследаването по случая, а само предположения, квалифицирани от  прокуратурата и следствието като  опит за атентат.  

„Магистратите са решили да изразят непримиримост срещу определената от тях като „невиждана по своята дързост и размери атака срещу правосъдието и националната сигурност“ . „Те ще демонстрират в подкрепа на главния прокурор и за да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени, обяви БНТ, цитирана от БНР.

Към момента е образувано  наказателното производство за терористичен акт по глава 1-ва от Наказателния кодекс,  който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого –  108А, алинея 1-ва от НК“, съобщи  зам. главният прокурор Борислав Срафова.  Той обясни на  брифинг вчера, че  бомбата е била много силна, предизвикала огнен стълб с височина 3-4 метра, а целта й очевидно е била не да сплаши главния прокурор, а да го убие и само случайност го е спасила.   Същевременно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви във Фейсбук, че Иван Гешев не е давал и няма да дава официално изявление по случая, тъй като във връзка с образуваното досъдебно производство от Софийската градска прокуратура право да разгласяват информация от разследването имат единствено наблюдаващите прокурори и с тяхно разрешение Милева, като говорител на обвинител номер едно, или заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе … добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха„, заяви  Иван Гешев пред епицентър.бг . Той допълва, че взривът е бил ужасяващ и ако не е бил сменил колите, е щял да загине.

Очаква се днес премиерът Гълъб Донев да проведе  специално съвещание, на което представители на МВР, ДАНС, прокуратурата да  обобщят информацията.

Случаят, разгласен подробно  от големите телевизии, предзивика разнопосочни реакции.

От Осанна до Разпни  го 

 

Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт, заяви заяви пред журналисти в Панагюрище председателят на парламента Росен Желязков. Той коментира  взрива на пътя София – Самоков, избухнал при преминаването на автомобила на главния прокурор Иван Гешев:“ Много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен. Оттук-нататък и НСО, и ДАНС, и МВР трябва координирано и безкомпромисно, колкото се може по-бързо да разкрият и да изправят пред съда виновниците за  днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане за тревожност, че нещо се случва в България“, заяви Желязков.  Добави апел към политиците: „Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко“.  Според него случаят е „опит покушение срещу международния престиж на България. В годините, когато се стремим към Шенген и еврозоната, не знам какъв отглас ще имат тези действия, които ги бяхме забравили от 90-те години. Близо 2 поколения само по разкази помнят какво се случваше в онези мутренски времена. За съжаление, днес сме свидетели на ехото от онези времена“.

От партия „Възраждане“  в прессъобщение до медиите определиха инцидента като знак за разпада на държавността.„Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания„, заяви позицята си паритята.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов осъди инцидента, но посочи, че трябва да се разследва и версията за инсценировка. „На базата на опита, който имам, прилича на многоцелево активно мероприятие. Целта е да се героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес„, посочи той пред БТВ.

Всичко от себе си даде и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов , който от профила си във „Фейсбук“ определи случаят за терористичен акт. „Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата„, посочи той.

Като изключително опасен инцидент определи Атанас Русев от Програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията взрива пред кортежа на главния прокурор. По думите му има много сложна и прецизна организация, за да се осъществи това. „Цялото политическо напрежение, което тече вече втора година, поставя в много специфичен контекст всякакви подобни събития и в случая го омаловажава“, каза пред БНР  той.

Изредиха се и много специалисти  по взривовете, които еднозначно определиха случилото се като непоносимо посегателство  над държавността.

Имаше обаче и други мнения.

Адвокат Михаил Екимджиев пред Медиапул коментира:  „В такива случаи ключов е въпросът „кой има интерес“. Когато скорошното елиминиране на Гешев с юридически средства изглежда неизбежно и непосредствено предстоящо, а той е видимо уплашен, само той и неговите ментори имат интерес от такава инсценировка“, казва Екимджиев.  Според него стилът много напомня на заплахата за националната сигурност от пръскачките пред Народното събрание, както и делото за преврат, което Гешев е „спретнал през лятото на 2020 година срещу протестиращите граждани, които искаха оставките на него и на Бойко Борисов“.

„Сега и двамата са застрашени да се окажат в третия списък „Магнитски“ и сценаристите им трескаво работят. Моментът също е перфектно подбран. Три почивни дни, в които „атентатът“ ще бъде медийно експониран и интерпретиран главно от жълтите медии, обслужващи Гешев и Борисов, които предварително са подготвени за „новината“, коментира адв. Екимджиев.

Той допълва, че цялата история с този взрив „напомня самосбъдващо се пророчество“: „Само преди месец Гешев ни съобщи как лоши олигарси и политици наддават за главата му. Сега ни сервира удобно и лесно за манипулиране „доказателство“, което да го изкара жертва и да го героизира“.

Правозащитникът предупреждава, че  разследването за „атентат“ срещу главния прокурор, ще бъде безотказно основание за разрешаване и злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо всички потенциално заподозрени. „На практика това означава, че всички критици на Гешев „законно“ ще може да бъдат подслушвани и следени“, прогнозира  Екимджиев.

 

Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи отбеляза във Фейсубк, че:  „От досега събраните данни можем да заключим, че  при опита за атентат срещу главния прокурор, на местопрестъплението не е имало нито един умен човек. Да не говорим за професионалист.. 
Да сте виждали местопрестъпление, особено терористичен акт, където криминалистите не носят специални костюми, така че да не оставят свои следи?

С лопата ли търсят микроследи за взривното устройство, механизма на взривяване, изобщо, веществени доказателства, които налагат след това дългимесеци прецизни научни изследвания. Онагледи мнението си със снимка „Някакви газят и унищожават следите..“  

Обобщи: Все по-ясна става целта на инсценировката „атентат“, в която участват и трите национални телевизии. 
И в трите новините стигат до извод, че единствен въпрос е откъде е изтекла информация за маршрута. 
Заподозрени са НСО, които са подчинени на Президента.  Ерго, Радев е пратил ония дрон, който следеше чекмеджето на Борисов, да следи Гешев.  
Че е инсценировка, няма съмнение. Ситуацията прилича на вица с Манго и Айшето. Айшето вика, Манго, детето глътна куршум. Ма не го върти към мене, ма, вика Манго. И тук така въртят нелепата инсценировка.
Дали мишената да стане Радев, дали спасение на редник Райън, накъдето го завъртиш..
С разказ по темата в социалните форуми се включи и адв. Емил А. Георгиев.
..Из пътя бях разправил историята на атентата, та като стигнахме, само им посочих мястото с ръка и понеже исках да ги наблюдавам какво ще правят, оттеглих се две-три крачки настрана.
Сарафски вдигна глава, кръстоса ръце отзад, поразкрачи се, погледа, погледа, има-няма, половин минута, па без да каже нищо, обърна се гърбом и почна нервно да пише във Вайбър. Тони Ясенов, и той отиде при него и погледна към телефона му. Не можах да се стърпя и отидох при тях:
— Е, колега, как ти се вижда, а? Чудесия, нали? Грандиозно нещо?
— Хм… — промърмори Сарафски, метна поглед към него и рече: — Три кила тротилов еквивалент му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и кьорфишек за чудо и приказ ще стане!
— Тъй, амчи каак! Татък!… Около три кила… Па може и по-малко — добави Тони и си избърса носа с ръкава.

Лена Бориславова, бивш говорител на кабинета на Кирил Петков сподели във фейсбук публикация на председателя на Българската газова асоциация – Пламен Павлов, който твърди, че не вярва на опита за атентат срещу главния прокурор, намеквайки за инсценировка. „Не мога да го кажа по-добре“ е краткият коментар на Бориславова към публикацията.

Да ме прости Господ за неверието. Но, как да повярвам за опит за атентат на организираната престъпност срещу главния прокурор, след инсценировката, предизвикала фалита на КТБ, за инсценировката довела до отстраняване кмета на софийския район Младост Десислава Иванчева, в които Иван Гешев бе сценарист и главен изпълнител.  А за мен няма никакво значение кой е сложил фойерверка, определен като взривно устройство пред кортежа Му, не ме интересува и къде ходи Той в почивните дни, ангажирайки НСО, не ме интересува и защо кортежът с Него е предприел пътуване, след като са получили информация за атентат, интересува ме само кога ще получим отговор за ролята на Гешев и Сие в овладяната от мафията държава“, казва в коментара си Павлов.

Явор Дачков: По реакцията на Борисов и вялите отбивки от българските институции и американското представителство в ЕС – Кьовеши (впрочем все още липсва реакция на американското посолство в България, което поздравяваше прокуратурата на втория час след като подгони руски готвачи-шпиони), разбирам, че само клакьорите на Иван Гешев си вярват, че пиратката, избухнала около колите му е бомба и атентат срещу държавността. Сериозните играчи не го вземат насериозно, а той трябва спешно да забрани на Сарафов да дава интервюта и на ПИК да пише статии, защото положението става все по-зле. Ако всичко, което казват за този атентат е истина е добре като начало да покажат снимка на колата, която е спасила живота на главния прокурор и е понесла удара от 3 кг. тротил с бронята си. Дори не повдигам въпроса, че ние въобще не знаем дали Иван Гешев е бил на мястото на инцидента и дори дали е имало инцидент, защото цялата информация е спусната на пресконференции и брифинги без да се допусне нито един журналист на място и без нито един свидетел да бъде показан по телевизията (според официалното инфо е имало голям трафик по време на взрива ). Ако някой приятел на Гешев се е опитал да му направи услуга с този псевдо атентат без да го пита (едва ли) му е направил мечешка услуга, защото тази бутафория издава слабост. От Гешев се очаква да мачка, а не да бъде жертва. Да излезе с изобличения за Борисов, Кирил и Асен и всички, които искат сега да му вземат главата без да правят правителство. Вместо това той яде сурови картофи, за да вдигне температура и да го пуснат от час. Както Бойчето си оперираше двайсет пъти менискуса в трудни политически моменти. Това е инфантилно и създава по-голямо недоверие в институциите, отколкото истински взрив, който ги оздравява. Справка Фалконе и Италия. Тук не е Фалконе, а е Фалконети и не е от „Богат, беден“, а кючека. Непосилното битие на българската бутафория. (Фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.