Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВСС остро осъжда опита за посегателство над гл. прокурор и зове за единна позиция на държавната власт

Пленумът на ВСС остро осъжда опита за посегателство над гл. прокурор и зове за единна позиция на държавната власт

Defakto.bg
ВСС разпространи декларация от представляващия съвета Боян Магдалинчев и говорителите на  Съдийската и Прокурорската колегии по повод опита за посегателство срещу главния прокурор на Република България и неговото семейство, извършен на 1 май 2023 г.
Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави“, се казва в  декларацията.

Членовете на ВСС  осъждат остро действията срещу главния прокурор и призовават към единна позиция на държавната власт, към отговорна и професионална реакция на институциите в най-кратки срокове с цел разкриване на извършителите и на поръчителите на този акт и прилагане на закона в пълната му строгост спрямо тях.

  Цялата декларация на ВСС:

 Ние, представляващият Висшия съдебен съвет на Република България (ВСС) и говорителите на Съдийската колегия и на Прокурорската колегия на ВСС сме оправомощени от Пленума на ВСС и неговите колегии да реагираме в случаи на посегателства срещу независимостта на съдебната власт.

На 1 май 2023 г. бе извършен опит за посегателство срещу живота и здравето на главния прокурор на Република България и на неговото семейство. Безпрецедентната дързост идва в контекста на публично оповестена информация за предприети неправомерни действия срещу главния прокурор на Република България и магистрати. В тази връзка приемаме, че опитът за покушение срещу главния прокурор на Република България е опит за посегателство срещу българската държава и в частност срещу съдебната власт и нейната независимост.

Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави.

Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно, опитът за покушение срещу български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е главният прокурор, погазва Конституцията, установения правов ред и демократични устои. Това представлява и опит за дискредитиране на постиженията на българската прокуратура в борбата с престъпността и успешното ѝ взаимодействие с международните партньори.

Компрометирането на Република България пред международната общност е недопустимо. Уверени сме в мъдростта и липсата на толерантност от страна на общество ни към подобна дързост. Предприемането на незабавни и адекватни действия от отговорните институции ще гарантира запазване на правовия ред и обществения мир.

Осъждаме остро действията и призоваваме към единна позиция на държавната власт, към отговорна и професионална реакция на институциите в най-кратки срокове с цел разкриване на извършителите и на поръчителите на този акт и прилагане на закона в пълната му строгост спрямо тях.

Междувременно от Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен прокурорите, магистратите и съдебните служители всички Окръжни и Районни прокуратури в района се събират, за да изразят своята подкрепа към главния прокурор Иван Гешев и за да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашвани заради изпълнението на служебните им ангажименти.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.