Последни новини
Home / Законът / Прокурори и съдебни служители от цялата страна в общ хор: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! (снимки)

Прокурори и съдебни служители от цялата страна в общ хор: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! (снимки)

Defakto.bg
София

Магистрати и съдебни служители от цялата страна проведоха мирен протест под надслов „НАС НЕ НИ Е СТРАХ!“ в подкрепа на независимостта на съдебната власт, след безпрецедентния опит за покушение над главния прокурор Иван Гешев, съобщи пресцентърът на ПРБ.

В София в демонстрацията се включиха магистрати от всички прокуратури в апелативния район, следователи от окръжните следствени отдели и Националната следствена служба, както и съдебни служители.

Протестни действия бяха с настояване българските институции да предприемат спешни действия, за да запазят живота и сигурността на прокурорите, следователите и съдебните служители при изпълнение на служебните им задължения.  Физически и психологически посегателства над личността на който и да е магистрат е посегателство срещу цялата прокуратура, обединиха се протестиращите.

Разград
Варна
Бургас

Декларации срещу „безпрецедентния  акт на насилие“ срещу гл.прокурор написаха от Асоциацита на прокурорите в България и Камрата на следователите.  Прокурорите   прокурорите и съдебните служители от  Апелативен район Варна и Бургас   изразиха своята подкрепа и съпричастност към главния прокурор и увериха, че „прокуратурата ще бъде стожер и ще отстоява правовия ред, сигурността и законността в страната“.

В „Туитър“  Гешев благодари на“ главните прокурори на всички държави, които са подкрепиха българската прокуратура. Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!“

От офиса на европейския главен прокурор – Лаура Кьовеши, осъдиха за бомбения атентат срещу ръководителя на българското държавно обвинение – Иван Гешев.
Ето какво се казва в съобщението:
Във вчерашния ден взривно устройство избухна по пътя на конвоя на главния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент. В Европейския съюз престъпниците, които се осмеляват да нападнат член на съдебната власт, трябва да се считат за изключително опасни и срещу тях трябва да се води най-решителна борба. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да пощадят усилията си, докато не се хвърли пълна светлина върху случилото се, кой е отговорен и как се се стигнало до тук.
     От Европейската комисия, чрез  свой говорител – Анита Хипер, също осъдиха атентата срещу Гешев.

Пресцентърът  на ПРБ публикува  изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева по време на събитието пред столичната Съдебна палата:

Опитът за убийство на главния прокурор е вулгарен турористичен акт

Днес сме тук, за да кажем в лицето на престъпността, която иска да ни сплаши: НАС НЕ НИ Е СТРАХ!

Свидетели сме как срещу българската прокуратурата се води дългогодишна война.

Война с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха по този начин и сега се опитаха да убият главния прокурор.

Опитът за убийство на главния прокурор не е просто желание за персонално физическо унищожение, породено  от омраза на олигарси, политици, лица от криминалния контингент, обвиняеми и подсъдими. Това е вулгарна и нагла демонстрация, че някой ни наблюдава и само с едно натискане на бутон може да отнеме живот. Това е терористичен акт.

Силистра

Затова в момента ние сме повече от единни.

Тук сме магистрати и съдебни служители. И НАС НЕ НИ Е СТРАХ. Защото, хората които сме се събрали тук и в цялата страна, отдаваме здравето и  живота си, в интерес на обществото. За това НЕ НИ Е СТРАХ. За това няма да допуснем да бъдем заплашвани и нападани физически заради работата си. Ако се налага всеки ден ще бъдем тук – пред Съдебната палата, докато не реагират държавата и отговорните институции, за да защити сигурността на семействата ни.

Недопустимо е в 21 век, в държава член на Европейския съюз, срещу главен прокурор да се реализира атентат. Ако по чудо и благодарение на Бог днес нямаме жертви и пострадали, то утре взривът може да е в дома на всеки един от нас. Ние няма да допуснем този брутален акт на саморазправа да ни спре в битката ни за справедливост и правосъдие. В битката ни за правото и достойнството на българските прокурори и следователи.

Най-важният въпрос в момента обаче е как държавата ще отговори  на това брутално посегателство. Защото този акт не е единствено опит за убийство на главния прокурор, това е опит за елиминиране на държавността и институциите.

Днес ние няма да замълчим пред лицето на страха.

Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да се стигне до извършителите и поръчителите на този терористичен акт и те да понесат своята отговорност.

Като изрази съчувствие за преживяното от главния прокурор Гешев, лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов отбеляза, че  реформата в парламента ще продължи “ така както сме приели“.

Тя, реформата, обхваща и въвеждането на ефективно и независимо разследване на главния прокурор.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.