Последни новини
Home / Актуално / Десислава Иванчева и Биляна Петрова съдят прокуратурата за 200 000 лв. от нанесени неимуществени вреди

Десислава Иванчева и Биляна Петрова съдят прокуратурата за 200 000 лв. от нанесени неимуществени вреди

Defakto.bg
Адвокат Александър  Кашъмов сериозно се е  заел със  защитата на човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Адвокат Александър Кашъмов е  изпратил  жалба до ЕСПЧ, мотивирана с липсата на  справедлив процес на двете затворнички

Десислава Иванчева и Биляна Петрова претендират  общо 200 000 лева  обезщетение от прокуратурата и  правоприемника на закрититите спецсъдилища.  Исковата  молба е по ЗОДОВ и е  заведена в СГС на  20 април т.г.  от адвокат Александър  Кашъмов от името на двете затворнички. В нея се претендира прокуратурата и правоприемниците  да бъдат осъдени да заплатят по  100 000 лв  на всяка от двете за нанесените им неимуществени вреди от шумния процес воден срещу тях и униженията, на които са били подлагани.  Правоприемниците ще се уточняват в крачка.

Смятам,  че е много важно да потърсим справедливост на  плоскостта на отговорността на държавата, тъй като осъждането на двете, не съм убеден,  че има основание“,  заяви адв. Кашъмов пред Де Факто . „Независимо от постановената  присъда, спрямо   Иванчева и Петрова има нарушения, които са признати от съдилищата в рамките на това  наказателното дело и за които те по никакъв начин не са овъзмездени„, уточни  той. Категоричен е, че  „всички страдания, които двете са претърпели трябва да бъдат обезщетени“.

Адвокатът отбеляза още, че:  „Те се  оказаха най – големите жертви на системата, а като  „най-големите престъпници  и   удобни за хвалба на прокуратурата“.

В исковата молба подробно е описана история на шумното дело срещу Иванчева и Петрова, завършило изненадващо скоростно по стандартите  наказателното  ни правосъдие за случаите  на корпуционни престъпления.  Подробно са описани действия на прокуратурата срещу двете жени, показният им арест,  липсата на какъвто и  да е интерес  на съдилищата, включително и на върховния съд към  провокацията за подкуп, констатирана с първоинстанционната присъда, престоят им в ареста при унизителни условия и др.

„Те  са били изложени на прекомерна публичност, публично представени като най-големите престъпници в страната, съсипано е доброто им име и репутация, подложени са на нечовешки и унизителни условия. Налице е съществено, неоправдано и непропорционално навлизане в личния им живот“, е посочено в искането на Кашъмов.

И още: „Били са държани в клетка, в непоносими условия в ареста, не е преставала яростната и унизителна медийна кампания, която била ръководена и подпомагана от ПРБ. В допълнение, били изнесени по вина на ПРБ и СНС техни лични данни чрез нерегламентирано подлагане на публичност на обвинителния акт, присъдата, протоколите от съдебните заседания, протоколите за ВДС и др.“, сочи адвокатът.

Посочено е, че  производството е тръгнало след посещение в ДАНС и прокуратурата на  основния свидетел – строителният  предпримач  Ал. Ваклин с оплакването, че  община  „Младост“, чиито кмет по това време е Десислава Иванчева, а зам. кмет. Биляна Петрова,  бави  преписка за негов строеж.

На медицински преглед с белезници и вериги на краката

Двeтe жeни бяxa пoĸaзнo зaдъpжaни на 17 април 2018 г. пo oбвинeниe, чe ca пpинyдили cтpoитeлния пpeдпpиeмaч Baĸлин дa им дaдe пoдĸyп в зaмянa нa cтpoитeлнo paзpeшeниe.  В жалбата е  обърнато внимание, че при задържането Иванечва и Петрова  са държани в  продължение на повече от 9 часа навън на открито, без да имат достъп до вода и тоалетна. „Когато най-сетне им бил даден достъп до тоалетна, това станало, без да се премахнат белезниците им, поради което се наложило унизително съдействие от страна на служителки на полицията. Ръцете на жалбоподателката Иванчева били стегнати с белезници зад гърба ѝ, въпреки че тя не давала никакви признаци на съпротива или опит за бягство и въпреки присъствието на множество полицаи“.  

Тогава рaзcлeдвaнeтo ce вoдeшe oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa, чийтo pъĸoвoдитeл тoгaвa бeшe ceгaшният глaвeн пpoĸypop Ивaн Гeшeв. Докато стояха в ареста и на двете продължително  бе отказвана промяна на мярката за неотклонение  по здравословни причини. Когато на Иванчева бе разрешен  обстоен медицински преглед извън ареста, в социалните мрежи се появи клип, от който се виждаше как  водят бившият кмет на „Младост“  на преглед с белезници и вериги на краката, въпреки че  законът  не позволява арестанти да бъдат разхождани оковани.

17 април 2018 г.задържането на  Иванчева и Петрова пред Спортната палата в столицата – девет  часа  те бяха държани на показ  пред минаващите граждани.

Четири години и половина по-късно, през ноември м.г.  ВКС   приключи делото за подкуп  и  Десислава Иванчева,  Биляна Петрова и Петко Дюлгеров   вече са в затвора.   Окончателно  Иванчева получи 6-годишна присъда и бе осъдена да плати 12 000 лв. глоба. Петрова –  5 години затвор и 10 000 лв. глоба, а Дюлгеров –  4 години затвор и 8000 лв. глоба.  Накратко, Иванчева с помощта на другите двама е изнудвала бизнесмена Александър Ваклин, като е бездействала да придвижи  административната му преписка, свързана със строеж в „Младост.

По това дело бодеше очите  ножицата,  която съдилищата отвориха с налаганите наказания. Първата инстанция даде на   Иванчева, Петрова и Дюлгеров  за поискан подкуп  20, 15 и 12 години затвор. Второта, Апелативният спецсъд  редуцира присъдите на 8, 7 и 6 години, като прие, че тримата не са с изключителна обществена опасност. Но  игонорира от първоинстнациионната присъда констатацията за „провокация към подкуп“.   Спецсъдът  прие, че тримата – в различните им роли, са поискали от строителния предприемач  Ваклин подкуп първо от 250 000 евро, намалили са сумата до 187 500 евро, а полученият „дар“ е бил от 70 000 евро.

Финално ВКС намали още повече размерите на  6, 5 и 4 г., като отчете включително и „продължителния период на задържане на подсъдимите, който не може да бъде обусловен от тяхната изключително висока степен на обществена опасност„.

Без  отговор по това дело останаха много въпроси. Сред тях е и  oтвoдът на първия състав на ВКС по делото след сигнaл до ВСС  нa двe нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, близки до главния прокурор Иван Гешев.

Не изглеждаше да е обърнато внимание, че  по делото за подкуп Ваклин никога не се е срещал с Иванчева. Не стана ясно   дали строителният предприемач Александър Ваклин е бил  жертва на корупция или   е помагал на  разследващите да „опраскат“  Иванчева.  „Било разрешено подслушване на ищците, а г-н Ваклин осигурил пари, които били маркирани, и на няколко пъти се опитал да се срещне с ищците по негова инициатива и да им ги предаде.  За целта се запознал със заместник-кмета Дюлгеров, който му предложил съдействие за преписката“, е обрисувано в жалбата сътрудничеството на свидетеля Ваклин. 

През   2019 г. в свое постановление  апелативната спецпрокуратура  бе потвърдила  косвена връзка на главния прокурор със свидетеля Ваклин – в него бе посочено,  че избраният за главен прокурор от дълги години е в близки приятелски отношения със съдружника на Ваклин – Марио Кръковски. От  публикация на „Биволъ“ се разбра за изключително изгодна сделка при закупуване на имот от жената, с която живее главният от  строителна фирма, по-късно купена от съдружник на Ваклин.. Държавното  обвинение отказа да образува производство с мотива, че  „липсват каквито и да е данни или индикация, че  Иван Гешев  е използвал служебното си положение“ при формиране на продажната цена на имота.

Толкова и за независимото разследване,  когато е замесено името на главен прокурор.

Иванчева и Петрова водят  дело пред  Административния съд за изтеклите им лични данни от спецсъда с  127 файла по делото.  След жалбата им най-напред  Комисията за защита на личните данни обяви  това за  незаконно,  а АССГ потвърди решението на комисията за незаконния теч. Делото е висящо пред ВАС.

В отделна жалба до ЕСПЧ адвокат Кашъмов е мотивирал липсата на справедлив процес  за Иванчева и Петрова  по смисъла на европейската конвенция за правата на човека.   „Смущаващо е,  казва Кашъмов, че  ВКС   по  презумпция приема, че ако има забавяне на административна преписка,  е налице  доказан подкуп.  „Не е ясно къде отива доказателствената тежест на обвинението и  презумпцията за  невиновност„, коментира адвокатът.

     „На пръв поглед всичко изглежда както трябва,  но  като се съберат „малките неща“,   големите   не изглеждат  никак перфектно  в този процес „, обобщи  адвокат Кашъмов.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.