Последни новини
Home / Законът / ПРБ: Главният прокурор Гешев е в Турция на конференция на Международната асоциация на прокурорите

ПРБ: Главният прокурор Гешев е в Турция на конференция на Международната асоциация на прокурорите

Defakto.bg

Иван Гешев е в Турция по покана на Международната асоциация на прокурорите – това обяви държавното след  две денонощия на неясноти  къде е главният прокурор, чийто кортеж стана обект на предполагаемо терористично посегателство в  понеделник.   На 1 май, минути след избухване на взривно устройство при преминаване на бронирания автомобил на Гешев по стария път Самоков-София,  бе разгласено, че  той  е трябвало да пътува по друг маршрут за Турция, но в последния момент е променил намеренията си.  От  прокуратурата отказваха каквато и да е информация къде се намира той.

От днешното съобщение  на ПРБ научаваме, че Иван Гешев е  в  Истанбул за участие в първата Пан-европейОтска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите.

Домакин на форума е главният прокурор на Турция Бекир Шахин. Символичен повод за домакинството е и 100-годишнината от основаването на турската република. Темата на събитието е “Ефективни разследвания в ерата на дигитализацията”.  Участници в конференцията са ръководителите на прокуратури и разследващи органи от Европа, Централна Азия, САЩ.

Форумът ще бъде открит от гл. прокурор на Турция, гл.  прокурор на Азербайджан и вицепрезидент на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев, министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг и председателя на Върховния касационен съд Мехмет Акарджа.

Работната програма е съсредоточена върху разследването на различни престъпления и предизвикателствата пред тяхното успешно разкриване в рамките на подема на дигитализацията в световен мащаб, е посочено в съобщението.

В съобщението не се уточнява дали гл. прокурор е получил  разрешение от наблюдаващия прокурор за пътуването,  след като той  е основен  свидетел  по образуваното досъдебно производство  за евентуалния терористичен акт по глaвa 1-вa oт Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc.  Във вторник бяха отбелязани  съществени противоречия   в оценките  на  директора на НСлС и говорителят на службата по  разследването на взрива от 1 май.

Произшествието с главния прокурор в началото на седмицата все така буди недоверие. „Това, което се вижда от снимките от покушението на Гешев, е по-скоро като пиратка, уплашила зайци“, коментира днес съпредседателят на ПП Асен Василев.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.