Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Няма кой обективно да разследва взрива край пътя, по който е минал джипа на Гешев (допълнена)

Бойко Рашков: Няма кой обективно да разследва взрива край пътя, по който е минал джипа на Гешев (допълнена)

Defakto.bg
Бойко Рашков

Няма кой да проведе обективно разследване на взрива, който избухна на 1 май край пътя, по който в този момент преминаваше бронирания джип на главния прокурор. Това казва бишият вътрешен министър Бойко Рашков пред  „Сега“.  . „При тази структура на прокуратурата не вярвам, че може да се проведе обективно разследване. Не трябва ли пострадалият да не се саморазследва?„, риторично попита той.

Европейската полицейска служба – Европол е поискала достъп до разследването на инцидента с главния прокурор Иван Гешев от понеделник, когато взрив избухна до автомобила, в който пътуваше Обвинител №1, научи БНР от свои източници. Агенцията подкрепя разследвания срещу тероризъм, международен трафик на наркотици, трансгранични измами и трафик на хора, но няма разследващи и оперативни, а само аналитични функции. По информация на БНР, експертите от Европол ще бъдат ползвани за анализ на събраните от мястото на атентата доказателства, както и на резултатите от назначените експертизи, свързани с характера и силата на взривното устройство. На 1 май, до кортежа, в който беше автомобила на главния прокурор Иван Гешев, избухна взрив. Прокуратурата започна разследване за тероризъм. Заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров заяви, че е потърсено съдействие и от израелски експерт по тероризъм, който дал мнението си, на база видените снимки от мястото на инцидента.

 

Според Рашков България не се съобразява с международните стандарти за разследване при такива хипотези, а се разследва „както ни е удобно, за да демонстрираме на началника колко сме лоялни към него„. Рашков смята, че подобно на механизма за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници, трябва да се предвиди и механизъм на специално разследване, когато главният прокурор е пострадал. В проектозакона за механизма на разследване на главния прокурор се предвижда това да се прави от върховни съдии, назначени ад хок за прокурори, като за оперативни разследваищ са определени разследващите полицаи в МВР.

Рашков критикува и действията и поведението на следователи и прокурори до момента и постави под съмнение всичките им твърдения за взрива и това, че е възможно той да е насочен единствено и само срещу Гешев. Рашков припомня  друг взрив на същия път – насочен срещу Илия Павлов. „Тогава пораженията не бяха козметични“, казва Рашков. И добавя,  че  сега не е известно какви са пораженията, защото колата на Гешев не е показана на  публиката.  Така, според Рашков, се налива вода в мелницата на скептиците, които се съмняват, че взривът изобщо се е случил. „Просто твърдят каквото си искат. Защо накараха всички да мислят, че на този път само Гешев е минавал“, посочи Рашков, според когото е възможно взривът да е бил насочен срещу друг.

„Не мога да споделя категоричните изводи на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров“, отговоря Рашков на въпрос на „Сега“ дали от това, което се показва, може да се говори за изключителен професионализъм на престъпниците, за точния тротилов еквивалент на бомбата и т.н. „Още преди огледа се каза, че е срещу Гешев. Недопустимо е изводи да се правят без доказателства и да се изнасят в публичното пространство“, казва бившият министър. Според него това се прави нарочно, за да се обслужва дадена версия. Но пък разминаванията в изказванията от следствието, прокуратурата и МВР са станали причина много граждани, включително и политици с опит в службите (например Атанас Атанасов, б.а.) да смятат, че взривът е инсценировка. „Това не трябва да се пренебрегва“, подчерта юристът.

По думите му на публиката се подсказва, че взривът може да е свързан с механизма за разследване на главния прокурор. „Искам да знам кои политици Ясен Тодоров поставя рамо до рамо с престъпници. Той е длъжен да посочи кои са и какви доказателства има за това“, казва още Рашков. И обобщава, че има много въпроси по случая, на които прокуратурата дължи отговори.

Кратерът на местопрестпъплението. . Снимка  БГНЕС

Според първоначалните данни, представени от зам.-главния прокурор Сарафов, бомбата е била с мощност 3 кг тротилов еквивалент и e оставила кратер с диаметър 3 метра и дълбочина 30-40 см, а височината на издигналия се огнен стълб достигнала 4-5 метра, припомня Медиапул в обширен анализ за евентуалното покушението.
Първо, разследващите показаха т.нар. кратер.  Оказа се, че поне на вид пораженията не са особено сериозни и мястото не прилича много на арена на взрив. От снимките е видно, че асфалтовата настилка е цяла, бордюрите на пътя – също.  Без поражения изглеждат и близките до мястото дървета и храсти, макар че би било логично при силна ударна вълна (и огнен стълб 4-5 метра!) да има някакви щети. За сметка на това бяха показани дървесни стволове с леко излющена кора от отсрещната страна накъдето се смята, че са летели осколките.

В социалните мрежи се появиха не едно и две мнения на хора, занимавали се с взривове, че ако са верни твърденията за 3 килограма тротилов еквивалент, мястото би изглеждало по съвсем различен начин. Освен това бе посочено и че експлозивът е бил поставен на място по-ниско от пътя, а при взрив на открито е доста трудно да се говори за насоченост на ударната вълна.

..България, за радост, няма много опит с бомбени атентати. Затова в ситуация като тази се търсят аналогии и се правят твърдения. Ето защо в социалните мрежи се появиха кадри на взривения на летище Сарафово автобус с израелски туристи. Според разследващите тогава е бил използвано еквивалентът на 2.2 кг тротил. А от автобуса не бе останало почти нищо след взрива и пожара. Жертвите на атентата бяха седем, ранените – над 30. Затова се пита как е възможно сега взривът да е по-мощен, а пораженията, поне на пръв поглед, по-малки, пита изданието.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.