Последни новини
Home / Законът / Гешев обсъжда в Турция предизвикателствата пред разследването в ерата на дигитализацията

Гешев обсъжда в Турция предизвикателствата пред разследването в ерата на дигитализацията

Defakto.bg

Ерата на дигитализацията поставя нови предизвикателства пред борбата с престъпността, налагащи необходимостта от засилване на международното сътрудничество. Това бе фокусът на дискусиите на конференция на Международната асоциация на прокурорите, състояла се в гр. Истанбул, Република Турция, в която участва главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата.

Форумът е организиран от главния прокурор на Турция Бекир Шахин, а темата на срещата бе “Разследването на престъпления в ерата на дигитализацията”.  Първата Пан-европейската регионална конференция събра на едно място главни прокурори, представители на прокурорски и разследващи органи и ръководители на организации в сферата на противодействието на престъпността от Европа, Централна Азия и САЩ.

В българската делегация участват още Цветомир Йосифов, началник на отдел “Международен” във Върховна касационна прокуратура (ВКП), и окръжният прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов.

Иван Гешев подчертава важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите органи в световен мащаб при изпълнение на служебните им задължения, но изтъкна, че все по-бързо развиващите се нови технологии отварят нов сегмент в престъпността. По тази причина разследващите и прокурорите трябва да бъдат изключително изобретателни, за да усъвършенстват прилаганите от тях способи за разкриване и разследване на новите престъпления със същия темп на модернизиране на технологичните способности, казва той.  „Новите възможности – роботизирането, дигиталната еволюция, модерните начини за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние трябва да работим, за да опазим правата на нашите граждани и стабилността на правните ни системи“, казва още  Гешев.

Главният прокурор на Турция Бекир Шахин също подчертава, че  ерата на дигитализацията отваря нова страница пред борбата с престъпността, затова съвместната работа и сътрудничеството е от изключителна важност, тъй като при повечето престъпления в дигитална среда е налице международен елемент.

Обсъдена е и правната регламентация в отделните национални законодателства на различни видове престъпления, които се извършват онлайн, като престъпленията, свързани с крипто валути, онлайн измамите, спонсорирането на тероризъм, разпространението на наркотици.  В рамките на посещението си в Република Турция, българската делегация проведе двустранни срещи с представителите на разследващите органи от държавите-участнички във форума.

Снимки: Пресцентърът на ПРБ

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.