Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Атентатът няма нищо общо със задължението на НС да въведе независимо разследване на главния прокурор

Министър Зарков: Атентатът няма нищо общо със задължението на НС да въведе независимо разследване на главния прокурор

Defakto.bg
Крум Зарков

 В МП са установени случаи на използване на фалшиви документи за придобиване на българско гражданство по произход, предваме ги на прокуратурата, каза министърът 

  Въпросът за  атентата на главния прокурор е ясен – той е обект на разследване.  От правна гледна точка – това е отговорътАз се надавям съвсем скоро да имаме резултати. 

Така министърът на правосъдието Крум Зарков отговори в парламента на въпрос на  Борислав Гуцанов от БСП  – как се движи казуса с  предполагаемия атентат срещу Гешев от правна гледна точка и възможно ли е като страничен ефекет този случай да попречи на съдебната реформа и механизма за контрол върху главния прокурор.

От гледна точка на законодателството, това деяние,  което аз осъждам,  няма абсолютно нищо общо със задължението на Нардното събрание, да реши един  въпрос, който виси и дърпа надолу България от 2009 година насам. А това е въпросът  за наличието на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Министреският съвет е внесъл законопороект, кийто е разработван от дълго време и от различни ръководства и състави на Министреството на правосъдието. Той е синхронизиран  с европейските практики и достатъчно добре обсъден.  Искрено се  надавям това Народно събрание да намери воля да го приеме.  Ще разчитам и на ПГ на БСП за подкрепа,  заяви  Зарков в отговор на депутата от левицата.

До момента няма промяна в нагласите на големите политически сили в лицето на  „ГЕРБ – СДС и „ПП- ДБ“ за подкрепа на законопроекта. Въпросът е докога ще издържи 49-ото НС.

В четвъртък  депутатите препитваха правосъдния министър по важни въпроси за  българското гражданство по инициатива на „Възраждане“.   В дискусията  се включиха всички  парламентари групи.

Служебният министър съобщи  за вече установени случаи на използване на фалшиви документи за придобиване на българско гражданство по произход.  В момента се събира цялата тази информация, която ще бъде предоставена на прокуратурата до дни.  През последните месеци контролът върху кандидатите е изключително засилен. Проблемът с проверките е, че те удължават сроковете за произнасяне, отчете министърът. „Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни“, посочи Зарков от парламентарната трибуна.

В момента и през последните месеци е изключително засилен контролът върху кандидатите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки по повече от 1000 преписки. Тези проверки се извършат от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне“, обясни министър Зарков.

Той съобщи и за констатирани сходни случаи, които определи като „интересен феномен“.

Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат“, разясни Зарков.

Министърът на правосъдието съобщи още за случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. „В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, посочи той.  Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

В обощение– извършени са допълнителни проверки по съмнителни преписки. Министерството на правосъдието е установило случаи на представени неистински документи, доказващи произход и ще сезира през следващите дни прокуратурата.
Отделно от това, в рамките на последващ контрол, са отнети 19 български гражданства заради фиктивни инвестиции.
Противодействаме на всички посредници, които се възползват от правото на кандидатстващите за българско гражданство, за да печелят пари.
Дирекция “Българско гражданство” работи на своя пълен капацитет, като се обработват 2500-3000 преписки месечно.
 Необходимо е да има изискване за владеене на български език в процедурата по придобиване на гражданство по произход, защото няма как да си пълноценен български гражданин, без да владееш езика.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.