Последни новини
Home / Законът / Борислав Сарафов бил подведен от тревогите на Гешев за децата му, съжалява, обещава безпристрастност

Борислав Сарафов бил подведен от тревогите на Гешев за децата му, съжалява, обещава безпристрастност

Defakto.bg
Борислав Сарафов

Директорът на НСлС няма да слиза на калния  политически терен,  удивен е  как представител на законодателната власт, си позволява да иска  оставката на магистрат от независимата съдебна власт

 Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Това казва  в позиция до БТА директорът на Националната следствена служба и зам. – главен прокурор Борислав Сарафов.

Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си, пише в позицията си Сарафов.

Той казва, че  съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. „Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието.  Журналистите не помнят да е опровергавал думите си.

Изложението на директора на НСлС  е по повод въпрос на Атанас Атанасов придружаван ли е бил  гл. прокурор от семейството си по време на инцидента и  последвалият  отговор на вътрешния министър Иван Демерджиев, че  семейството на Иван Гешев не е пътувало с него, когато се е случил  взрива. След казаното от вицепремиера от коалиция „Продължваме промяната – Демократична България” поискаха оставката на  Борислав Сарафов и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС.

Адв. Михаил Екимджиев също настоя за незабавна  оставка на Сарафов заедно с тази на Ясен Тодоров, зам. директор на НСлС  с мотива, че техните постове ги задължават да осветяват лъжата, а не да я утвърждават  с мълчание и да подвеждат българските граждани.

Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен – аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Борислав Сарафов. Той допълва, че България е правова държава и „не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега“.

Напомня, че  той е пискал  съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране.

Закодирано съобщава, че няма да позволи:“ доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години,  да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства

На финала Сарафов уверява българската общественост, „че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона“.

 

П.П.Присъствието на семейството на главния прокурор в автомобила по време на инцидента с взрива, беше  силен  аргумент срещу  съмненията за инсценировка.  Сега май стана по-сложно. Чакаме нови версии.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.