Последни новини
Home / Законът / Вътрешният министър: Семейството на Иван Гешев не е било в автомобила, когато е избухнал взрива край пътя

Вътрешният министър: Семейството на Иван Гешев не е било в автомобила, когато е избухнал взрива край пътя

Defakto.bg
Иван Демерджиев, служебен вътрешен министър

Членове на семейството на главния прокурор Иван Гешев не е имало в  автомобила, с който той се е движел само с охрана от НСО,  когато на 1 май  край пътя избухна взрив. Така отговори вътрешният министър  Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от Атанас Атанасов от „ДБ“. Маршрутът, по който се е движел Гешев  е бил обичаен, той многократно е  минавал по него,  заяви вицепремиерът.

Аз лично видях автомобила, пострадал от този взрив и по него има незначителни щети. Те се  изразявdт в дупка на единия фар от  проникване на сачма от рикошет.  Няма никакви други щети. Видът на взривното  устройство не позволява ударната  вълна и отломки да проникнат  в купето на този брониран автомобил. Тук трябва ясно да се заяви, че това е автомобил с най-висока степен на  сигурност от тези, с които  разполага  българската държава – много по сигурен и  много по защитен от автомобила, който например ползва президента на РБ „, отбеляза Демерджиев.

На допълнителен въпрос  от Атанасов за присъствието на израелски експерт по антитероризъм на мястото на събитието,  министър Демерджиев съобщи, че данните за привлечения в помощ на следствието израелски експерт са оскъдни. “ По темата за израелския есперт,  за който не знам дали е експерт, знам, че е имало такъв човек, изяснявам как е стигнал до местопроизшествието. Бил е заведен там от следователите по случая. Този човек е пристигнал в България в същия ден, около час и половина преди да настъпи взира. Оттам нататък  отговорите какво  е правил там, трябва да ви даде наблюдаващия прокурор,   съответно следователите, които водят разследването, каза министърът.

„Не мога да правя предположения и спекулации. Това са фактите, те трябва да бъдат изяснени докрай и всеки да си направи съответните изводи“, заключи Демерджиев.

Кратерът от местопрестълението Снимка БНР

След взрива, прокуратурата образува дело за тероризъм.  Директорът на НСлС Борислав Сарафов  обяви, че Гешев е пътувал със семейството си.   На въпрос на БНТ – да разбираме ли, че взривът е   избухнал до  автомобила, в който се е возел гл. прокурор и неговото семейство,  Сарафов отговоря:  „Точно така разбирайте думите ми“.

Шефът на НСлС обясни също, че  бoмбaтa e билa мнoгo cилнa, пpeдизвиĸaлa oгнeн cтълб c виcoчинa 3-4 мeтpa, която е оставила кратер с диаметър 3 метра и дълбочина 30-40 см.  Цeлтa й  e билa нe дa cплaши глaвния пpoĸypop, a дa гo yбиe и caмo cлyчaйнocт гo e cпacилa.  Той посочи, че: „Израелският експерт беше на местопроизшествието и той изрази възхищението си от този, който притежава такива качества да направи тази бомба“.  От думите на Сарафов се разбра, че  експертът смята, че “ метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила и да убият намиращите се в автомобила пътници“.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа да отговори на журналистически  въпрос дали семейството на Гешев е било в автомобила,  с  аргумента, че това са неща от личното пространство на главния.

Пред „Епицентър“ самият Гешев заяви, че се страхува за децата си. “ За децата се притеснявам, много се изплашиха“, казва той и така бе внушено, че те са били  с него в автомобила.  До този момент бронираният  автомобил  не е показван.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.