Последни новини
Home / Законът / Гешев отговорил „неформално“, че се притеснява за децата си, а медиите изкривили, че бил със семейството си при взрива

Гешев отговорил „неформално“, че се притеснява за децата си, а медиите изкривили, че бил със семейството си при взрива

Defakto.bg

Седмица след взрива пред автомобила му, главният прокурор  Гешев потвърди казаното от вътрешния министър Демерджиев, че при инцидента семействот му не е било с него.  Изявлението си той направи пред БНТ от Ню Йорк. От него се разбра, че в колата е пътувал  само със служители от НСО.  Той обяснява, че разминаванията в говоренето по темата са  на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти, а от различни импровизации в медиите излязло, че е бил със семейството си.  Не споменава, че тази импровизация бе оповестена от шефа на следствието Борислав Сарафов и не бе опровергана нито прокуратурата, нито от следствието.

Самият той  искал първо да мине време и да си направи изводи – така обяснява закъснялото си обяснение. Веднага след инцидента  той замина за Турция,  където коментира предизвикателствата пред разследването в ерата на дигитализацията,  после за Ню Йорк, по думите му, за да бъде усигурено спокойствието на  българските граждани,  „като  развиваме партньорските си взаимоотношения“.

Пътуването  било планирано и ако не отидел щяло да излезе, че го е страх. “ Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх“. казва Гешев очаквано  пред БНТ.

Става ясно още, че кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата.

Иван Гешев не коментира твърденията на служебния вътрешен министър за силата на взрива като подчерта, че само експертизите могат да дадат точен отговор на въпроса.

Депутатите миналия петък първи научиха от вътрешния министър Иван Демерджиев, че Гешев не е бил със семейството си в автомобила при инцидента и  че увреждането  на колата от насочения „мощен взрив с цел да убие“ по  думите  на Сарафов, е било незначително. Той отговори на  пapлaмeнтapeн въпpoc oт Aтaнac Aтaнacoв oт „ДБ“. Mapшpyтът, пo ĸoйтo ce e движeл Гeшeв  e бил oбичaeн, тoй мнoгoĸpaтнo e  минaвaл пo нeгo,  зaяви вицeпpeмиepът.  „Aз личнo видяx aвтoмoбилa, пocтpaдaл oт тoзи взpив и пo нeгo имa нeзнaчитeлни щeти. Te ce  изpaзяват в дyпĸa нa eдиния фap oт  пpoниĸвaнe нa caчмa oт pиĸoшeт..“ отбеляза министърът.

В неделя пред БТВ  правосъдният министър Крум Зарков заяви: Седем дни по-късно знам за взрива по-малко отколкото седем минути след инцидента. Фактът, че става по-объркано, е тревожен. Обадих се на главния прокурор веднага, след като разбрах, за да го питам съвсем човешки дали е добре. Очаквам като всички други следствените органи да кажат кой е виновен, какво се е случило“.

В предаването „120 минути“ криминалистът Ботьо Ботев каза, че  след като лично е видял  т. нар. кратер от взрива в тревата край пътя той му приличал  по-скоро  на „ровено с греблаЕкспертът обясни още, че определено е имало експлозив, но в никакъв случай не е бил с 3 кг тротилов еквивалент. Направи сравнение с опита за атентат срещу бизнесмена Васил Божков преди години – тогава взривът бил поставен на самия път, не под него, и наистина изкопал кратер – с дълбочина 40 см, при това не в пръст, а в асфалта. Ударната вълна била толкова силна, че разбила автомобила.

 

Цялото интервю пред БНТ:

БНТ: Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

Иван Гешев: Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме.

Така Иван Гешев потвърди думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър, че семейството му не е било в автомобила.

БНТ: Защо обаче се стигна до тази ситуация, че вашият заместник се извини, че е казал, че сте бил със семейството си, къде се получи недоразумение?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент.  След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая.

Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и за този взрив.

В петък в парламента служебният вътрешен министър заяви, че е пострадал само леко фарът на бронирания автомобил, както и че взривът няма силата да наруши защитата на колата, в която се е возил главният прокурор.

Теза, която се разминава с твърденията на следствието. Коментира още, че не е ясно защо израелският експерт, посетил мястото, е пристигнал малко преди взира и кой го е пуснал на огледа.

БНТ: Има съществени разлики между твърденията на разследващите и тези на вътрешния министър както за силата на взрива, така и за неговата поразителна мощ, щетите. Защо са тези разминавания? Още повече в тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Поддръжниците на тази теза виждат аргументи в нейна подкрепа именно в тези разминавания и какъв е този израелски експерт, който е посетил мястото, кога и как е пристигнал в България, по какъв повод?

Иван Гешев: Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам. Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев. Така че без да го обидя по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев.

Иван Гешев потвърди, че маршрутът, по който се е прибирал в София, е често използван.

Иван Гешев: Прибирах се по обичаен маршрут. На завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив, може би на 10-ина метра има мост. За съжаление в този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение. И само две-три минути, след като ние продължихме с колата се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. И това, което най-много се радвам е, че в този ден не пострадаха невинни български граждани. Отдалечихме се посока София и колегите, с които бях от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. Шофьорът ми обясни, че е останал с впечатление, че колата в един момент не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който спазват служителите на НСО.

Гешев обясни още, че една седмица не е коментирал, защото самият той е искал първо да мине време и да си направи изводи.

БНТ: Какво правите в Ню Йорк?

Иван Гешев: Това е програма, която е съгласувана преди месеци. Така че аз следвам програмата си. В Ню Йорк ще имам срещи. Както знаете до нас има война. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят. Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.