Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, казва Борислав Сарафов

Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, казва Борислав Сарафов

Defakto.bg

     Шефът на НСлС: не познавам израелския  експерт,  Ясен Тодоров  го доведе по нареждане на Иван Гешев 

             Гешев  мълча  цяла седмица. Защо? 

Борислав Сарафов

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия.“ Това посочва директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление„, казва Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал „желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата“. По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор „даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации“. 

Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност„, посочва Сарафов.

Сарафов повдига леко завесата и за  израелския експерт, който по думите на Гешев  пред БНТ  „бил има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев“,  и ракрива, че е  бил доведен от заместника му Ясен Тодоров „по разпореждане на г-н Гешев“. 

Този експерт, който според Гешев вътрешният министър трябвало да знае кой, се оказва, че е неизвестен и на шефа на следствието:  „Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров„,  посочва  заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Позицията едно към едно:

Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.

Послепис:  Вкупом непротребни станаха 

Обществото заслужавава да научи истинатата  такава каквато е  за взрива, избухнал, за да „убива“ главния.  По  разпореждането на Гешев, сервилно изпълнено от Ясен Тодоров,  външно лице на разследването, независимо от квалификацията му,  е  присъствало на огледа без законно основание –  нито по НПК, нито по ЗСВ.   Досега разбрахме, че е давало  високи оценки за „майсторите“ на бомбата.

Директорът на НСлС добре познава законите,  но е допуснал  чуждият експерт на местопрестъплението, след като големият шеф  е наредил, а не защото така пише в закона.  Самият факт, че истините около т.нар. „атентат“ заизлизаха на час по лъжичка под  обществен  натиск, е показателен, че всички замесени  в опазването на „честта на пагона“ и „личното пространство на главния прокурор“,   вкупом непотребни станаха.

Ясно е, че Гешев ще къса ризи, за да остане  невинна жертва на тежко покушение, като  борец срещу мафия, олигарси и всякакъв калибър от кримиконтингента. Показвал е и, че исканите му оставки от двама правосъдни  миинистри не докосват  личната му представа за  достойнство. От  казаното  пред БНТ се разбра,  че за да  разсее неистината за  семейството му в автомобила,  е означавало да си замълчи.

От една страна е добре, че директорът на НСлС намери сили да проговори.  Дали обаче  Сарафов си вярва, че ще му позволят независимо и  безпристрастно да ръководи разследването на случая ,  както обеща в предишната си позиция?!

Бихме му препоръчали  сам да се пожали от унижението на което може да бъде подложен и  да си тръгне от поста –  греховете  са поделени, въпреки подсказания разрив с гл. прокурор. Освен ако откровенията не  са част от  план за приспиване на вниманието.

Ние сме от другата страна –  знаем, че по високите етажати на обвинението  и следствието отдавна не всичко,  което се казва заслужва обществено доверие.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.