Последни новини
Home / Законът / В случая с „мистериозния“ израелски експерт Гешев е в конфликт на интереси, би трябвало да излезе в отпуск

В случая с „мистериозния“ израелски експерт Гешев е в конфликт на интереси, би трябвало да излезе в отпуск

Defakto.bg

 Конфликтът „Гешев – Сарафов“ може да е буря в чаша вода, но може и да е реален

„Може да се окаже буря в чаша вода и да се касае за някакъв личен конфликт между двата на база единствено на този случай, където Сарафов беше поставен в недобро положение в очите на обществото. (…) Но това може да е и реален конфликт между двамата.“

Това  каза в  интервю за БНР Андрей Янкулов, експерт в Антикорупционния фонд, бивш прокурор, номинация за министър на вътрешните работи в проекта за кабинета „Денков“. Той коментира напрежението в отношенията между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов след взрива, свързан с кортежа на главния прокурор преди седмица.

В изявленията на Сарафов има три важни акцента, по-скоро обвинения към главния прокурор, коментира  Янкулов.

По думите му първото е, че прокуратурата е навлязла на политическия терен.

„Вторият упрек към главния прокурор е, че е манипулирал общественото мнение дали семейството му е било застрашено около предполагаемия опит за покушение.“

Третият упрек е, че Гешев се е намесил в разследването на инцидента, като е осигурил достъп до местопроизшествието на „мистериозен израелски експерт„, допълни Андрей Янкулов.

Главният прокурор не може да дава указания по конкретни разследвания. Няма законово основание за такова разпореждане и той е в очевиден конфликт на интереси като пострадал от предполагаемо престъпление, поясни експертът.

Докато се изясняват обстоятелствата, Иван Гешев би трябвало да излезе в отпуск, „но в нашата действителност дали ще излезе или не, няма значение“, коментира Андрей Янкулов..

„Той може от Америка да контролира нещата. Може в отпуск да ги контролира.“

„Независимо разследване не може да бъде осигурено. Изводът, който се налага е, че в случаите, когато са засегнати много съществени интереси от едно разследване, независимо какво, животът е показал, че тези разследвания не са обективни. Не може да се гарантира тяхната независимост при сега действащата законова рамка“, обобщи Янкулов.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.