Последни новини
Home / Законът / Сарафов няма да подава оставка, мисли за освобождаване на заместника си Ясен Тодоров заради „несъгласувани“ медийни изяви

Сарафов няма да подава оставка, мисли за освобождаване на заместника си Ясен Тодоров заради „несъгласувани“ медийни изяви

Defakto.bg

 

Борислав Сарафов и заместникът му в НСлС Ясен Тодоров

Директорът на НСлс Борислав Сарафов няма да подавава оставка , но обмисля да пориска освобождаване на Ясен Тодорв от поста зам. дириктор на службата. Това казва Сарафов пред БНР.

Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба… Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НСлС„, отбелязва директорът. Категоричен е, няма да подаде оставка, ако такава му бъде поискана. Тя вече му бе поискана от „ПП-ДБ“ заради  фалшивата информация, че семейството на главния прокурор е било с него в автомобила по време на взрива.

По думите  на Сарафов според НПК информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение.

Пред БНР  Сарафов казва,  че в неговото свободно изразено мнение има критики, които няма да се поколебае да каже и на главния прокурор Иван Гешев.

Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“

По думите му главният прокурор е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си. Категоричен е, че  разследването ще се води максимално отговорно и професионално. Работи се по всички версии, включително и за инсценировка.

Не може върху темата – дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен… Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми„.

Във вторник Сарафов обяви, че  десетина дни преди взрива край автомобила на главния прокурор, самият Гешев и заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров са били на посещение в Израел. „Ако е изпратил Ясен Тодоров с експерт, значи се е намесил по някакъв начин. Дали е била положителна или не тази намеса, не знам„, заяви той. Борислав Сарафов допълва, че израелският експерт, изпратен на мястото, е направил визуален оглед:  „Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения… Ако той притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед. С този експерт се създава ненужна истерия„, каза той.

Проблем с оставките  независимите магистрати нямат.   Пред БТВ Ясен  Тодоров заяви, че  също няма да подаде  оставка, ако му я поискат. Излезе също, че   вчерашните предположения за разрив в отношенията между  Сарафов  и Гешев,  са били силно преувеличени.  Двамата продължавали да се чуват, имали професионални отношения.  След взрива, Гешев продължава да не се задържа  в страната.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.