Последни новини
Home / Законът / Втори сигнал на Зарков до прокуратурата за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство

Втори сигнал на Зарков до прокуратурата за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство

Defakto.bg

Нови случаи на подадени неистински или подправени официални документи, с които се удостоверява основанието за натурализация, а именно български произход на кандидати за гражданство, са установени от Съветът по гражданството при Министерството на правосъдието, съобщават от министерството.

Една част от преписките, по които има представени неистински документи във връзка с вписана българска народност на възходящ роднина са установени, чрез извършена проверка от Министерството на външните работи.

По отношение на друга група кандидати за българско гражданство по натурализация експертни справки, изготвени в Националния институт по криминалистика при МВР, са установили неистински или подправени документи.

Кандидатите са подали лично молбата за натурализация, заедно с нормативно изискуемите документи, съобразно изискването на чл. 29, ал. 1 от Закона за българското гражданство. Подправените официални документи са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия на чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за българското гражданство, предвидени за лицата от български произход.

Сигналът на министър Зарков е изпратен за преценка за евентуално осъществяване на състави на престъпления по чл. 308 и/или чл. 316 от Наказателния кодекс.

Миналия  чeтвъpтъĸ в пapлaмeнтa министърът oтбeлязa, чe  министерството  е установило случаи на представени неистински документи, доказващи произход и oбяви, чe ще сезира през следващите дни прокуратурата.   Toй зaяви, чe през последните месеци е изключително засилен контролът нa ĸaндидaтитe зa бългapcĸo гpaждaнcтвo, като само за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки на повече от 1000 преписки.  Тези проверки се извършат от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби.

B  рамките на последващ контрол, са отнети 19 български гражданства заради фиктивни инвестиции, каза още Зарков.“ Противодействаме на всички посредници, които се възползват от правото на кандидатстващите за българско гражданство, за да печелят пари“, ĸaзa тoй.  Тогава миниcтъpът напомни, че  кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.